Leleka

Сонячний удар - ураження центральної нервової системи, що виникає внаслідок тривалого перегріву дитини під прямим сонячним проміням.

Що призводить до сонячного удару?

До сонячного удару у дітей, поряд з підвищеною температурою навколишнього середовища й дією прямих сонячних променів призводять висока вологість, безвітряна погода, не відповідний погоді одяг дитини ,порушення механізмів терморегуляції, особливо у дітей раннього віку, недостатній або неправильний питний режим в умовах спеки , різні захворювання центральної нервової системи.

Симптоми сонячного удару у дітей

Сонячний удар у дітей проявляється, зазвичай, через 6-8 годин після перебування на сонці, але можливо і раніше. Виникає млявість, нездужання, почервоніння обличчя, нудота, блювота, головний біль, прискорене серцебиття, задишка, потемніння в очах, підвищення температури тіла.

Далі можуть приєднатися галюцинації, марення, порушення ритму серця (прискорена або уповільнена частота серцевих скорочень). Якщо причини перегріву не усунені, настає втрата свідомості, що супроводжується блідістю і синюшністю шкіри. Шкіра стає холодною на дотик, покривається липким потом. Виникає загроза для життя дитини.

У немовлят , в порівнянні з дітьми старшого віку, і менш тривале перебування на сонці може викликати сонячний удар. При цьому раптово з'являються прогресуюча сонливість або млявість, дитина вередує, плаче, відмовляється від їжі, температура тіла підвищується до 39 ° С або 40 ° С, приєднуються нудота, блювота, іноді пронос. Через кілька годин можуть початися судоми, виникає втрата свідомості, аж до коми.

Перша допомога

Дитині з ознаками сонячного удару необхідно негайно викликати карету швидкої допомоги! Перенесіть дитину в затінок або в прохолодне місце, покладіть набік, голову також поверніть набік для профілактики заковтування блювотних мас при виникненні блювання. Розстебніть одяг або роздягніть дитину.

Якщо малюк у свідомості, давайте йому пити маленькими ковтками охолоджену кип'ячену воду або чай з пляшечки, з ложечки або з чашки. При високій температурі тіла оберніть голову дитини мокрим рушником, пелюшкою, обдувайте або обмахуйте його, протріть тіло м'якою губкою, змоченою прохолодною водою, особливо там, де судини знаходяться найближче до шкіри (шия, пахви, ліктьові згини, пахові області, підколінні ямки) або оберніть вологим простирадлом.

Температура води для обтирань повинна бути трохи вище кімнатної, але ні в якому разі не холодною. Холодна вода може викликати рефлекторний спазм судин, що ще більше погіршить стан дитини. Різкий перехід від спекотного сонця до холодної води створює для організму стресову ситуацію. Жарознижуючі засоби у цій ситуації не ефективні. Парацетамол, ібупрофен, але не ацетилсаліцилову кислоту можна використовувати в якості знеболюючих в межах вікової дози.

Якщо лікарем швидкої допомоги прийнято рішення залишити дитину в домашніх умовах, то малюкові призначають рясне пиття: вода, чай, морс, кисіль, на вечерю - щось з кисломолочних продуктів, наприклад, кефір. На другий день можна годувати дитину молочно-рослинною їжею. Через 2-3 дні після одужання дитині знову можна дозволити прогулянки.

Як уникнути сонячного опіку і сонячного удару?

Виходячи на вулицю в спекотний літній день, обов'язково надягайте малюкові світлу панамку і легкий одяг з натуральних тканин. Утримуйтися від перебування в жарку пору доби під прямими сонячним променями з дітьми молодше одного року.

Пам'ятайте, що діти зі світлою шкірою мають більше шансів отримати сонячні опіки шкіри та очей, ніж смагляві. Уникайте перебування на сонці в жарку пору року в період з 10 до 15 години. Навіть у хмарні дні ультрафіолетові промені сонця потрапляють на оголену шкіру і можуть пошкодити її.

За 20-30 хвилин до прогулянки нанесіть на відкриті ділянки шкіри дитини сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 25-30 одиниць. Не забувайте наносити крем повторно - кожні 2 години перебування на вулиці і, додатково, після купання.

Навчіть дитину користуватися сонцезахисними засобами: головні убори, сонцезахисні окуляри, майки (особливо на пляжі). Дітям потрібно носити не іграшкові, а нормальні окуляри з фільтрами з трайвекса або полікарбонату, що повністю блокують сонячні ультрафіолетові промені діапазонів А і В.

Не забувайте, що перші сонячні ванни Вашої дитини не повинні перевищувати 5-6 хвилин, а після утворення засмаги - 8-10 хвилин. Приймайте сонячні ванни (загорайте) з дитиною не більше 2-3 разів на день, з перервами, під час яких дитина має знаходитися в тіні. По можливості, беріть з собою на пляж парасольку від сонця. Для попередження перегрівання, частіше пропонуйте маляті питво, протирайте вологою серветкою, рушником його обличчя і відкриті ділянки тіла.

Чого робити не можна при сонячному опіку та сонячному ударі

Не змащуйте постраждалі від сонячного опіку ділянки шкіри спиртовмісними засобами, оскільки вони додатково ушкоджують шкіру і ускладнюють загоєння. Не застосовуйте на постраждалих частинах тіла речовин на жировій основі (вазелін або інші густі мазі, а також різні олії : обліпихова, соняшникова і т.д.), оскільки вони ускладнюють виділення тепла і поту і, відповідно, ускладнюють загоєння опіку.

Не застосовуйте для лікування сонячного опіку у дітей спреї та мазі, що містять бензокаїн (анестезин), який може викликати роздратування і алергічну реакцію на шкірі дитини. Не кладіть лід або воду з льодом.

Не вскривайте бульбашки на шкірі в місцях опіків. На бульбашки, що самостійно розкрилися можна нанести мазь з антибіотиком (ерітроміціновая, тетрациклінова тощо) і зверху покласти стерильну, марлеву серветку. За відсутності серветки можна скористатися чистою прасованою носовою хусткою. 

Матеріал підготував лікар Михайло Бахман