Leleka

Студентські роки – це не тільки час спроб, помилок та змін. Це ще й безперервний рух. І від кожного особисто залежить куди: вперед, вгору, вниз… Подорожі - дуже гарний спосіб визначитись з тим, до чого прагнеш, а віза-шенген дозволить зробити це, узявши за приклад «стареньку» Європу.

Спортивні пробіжки під час обідньої перерви у Великобританії, або ряди велосипедів «на прокат» у Польщі – дивина для нас, яка вже давно є повсякденною звичкою цивілізованого світу.А що ж пропонує Європа у сфері сім’ї та батьківства?

2014 рік у Європі визначено роком досягнення балансу між кар’єрою та сім’єю. У центрі – людина з сімейними обов’язками, яка хоче гармонійно розвиватися у різних напрямках: бути успішним/ою в улюбленій справі і бути щасливим/ою та люблячим/ою вдома, приділяючи увагу дитині.Інколи це буває непросто, бо і перше і друге потребує достатньо багато часу і уваги. На сьогодні вже кілька наукових шкіл світу намагаються відповісти на питання: як саме це зробити?

Однією з умов формування збалансованого поєднання професійних інтересів з сімейними є не тільки внутрішня гармонія та робота членів родини над створенням «правильного ритму життя». Таке успішне поєднання неможливе без втручання всієї громади: налагодження необхідної інфраструктури, обладнання місць громадського користування. Саме з боку влади має йти політика створення умов, за яких би сім’ї з дітьми не відчували себе виключеними з життя.

У Польщі, наприклад, перше, що кидається у очі, це зручне облаштування місць громадського призначення: кав’ярень, їдалень, ресторанів, аеропортів, вокзалів, ВНЗ тощо. Будь-дез цього переліку батьки разом із дитиною мають можливість відчувати себе бажаними відвідувачами. У вільному доступі стільці для годування дітей, пеленальні столики у вбиральнях. Звичайно, не всі заклади забезпечені всім вищепереліченим , але їх відсоток достатньо високий.

Крім того, родина, яка входить до громадського транспорту із коляскою, – поширене явище, яке ні у кого не викликає подиву, чи агресії через «зайняте місце». Зручні сходи для колес коляски – обов’язковий атрибут трамвая, автобуса тощо.

Досить цікавою є соціальна програма для багатодітних сімей у Малопольському воєводстві Польщі. Усі заклади, що підтримують цю програму, мають на дверях спеціальну наліпку. Вона означає можливість безкоштовного входу для дітей (на екскурсію домузею,на виставу до театру), знижки (у магазинах одягу, іграшок) та інші не менш корисні пропозиції.

Сумський державний університет також долучився до світових тенденцій у створенні зручних умов для сімей з дітьми, та є регіональним координатором всеукраїнської акції «Зробимо українські міста дружніми до сімей!». За умовами акції місця громадського призначення (торгівельні комплекси, адміністративні будівлі, заклади громадського харчування) для того, щоб продемонструвати дружню до сім’ї прихильність, мають зробити свій простір комфортним для відвідування сім’ями з дітьми.

Необхідним для цього буде облаштування дитячого куточка пеленальним столиком, стільчиками для дітей, дитячими іграшками. Справа, якщо підрахувати, не така вже й витратна, але при цьому ще й підвищує відвідуваність закладу. Тож, сподіваємось, що дуже скоро Суми, так само, як і Польща, стануть дружніми до сімей!