Доктор Марк Промісло про матеріалізм і конфлікт «Робота-Сім’я»
(або небезпека цінувати гроші більше, ніж людей)

Маrk Promislo - люблячий чоловік, батько двох юних дівчат, професор з менеджменту Rider University, який нещодавно закінчив велике дослідження про вплив матеріалізму на роботу і сімейні стосунки. У матеріалі нижче – відповіді на деякі запитання, пов’язані з його життям, роботою та дослідженням.

Дослідження Марка демонструє негативний
вплив переоцінки матеріальних здобутків на баланс «Робота - сім’я» та благополуччя

 

Чи можете Ви коротко описати ваше дослідження?

Під час роботи над докторською дисертацією я вивчав багато досліджень, що стосуються матеріалізму (надання великого значення фінансовому благополуччю та майну, тобто, домінування матеріальних благ у ієрархії цінностей), та негативних наслідків цього на індивідуальне благополуччя. Твір Тіма Кассера «Висока ціна матеріалізму» , наприклад, справив велике враження на мене. У мене виникла гіпотеза про шкідливий вплив матеріалізму на сферу робота-сім'я.
Зрештою, якщо хтось вважає дуже важливим для себе мати фінансове забезпечення та володіти матеріальними цінностями, місце, яке зробить його щасливим, – робота! Я замислився - чи страждає через це сімейне життя та цінності, пов’язані з балансом між сім’єю та роботою? Як з’ясувалося, до нашого дослідження цій тематиці приділялось дуже мало уваги.

Які основні висновки Ви зробили по завершенню?

У дослідженні взяли участь 274 дорослі людини, які працюють в управлінських або технічних сферах. У цілому, ми знайшли виражений зв'язок між матеріалізмом і професійно-сімейними конфліктами. Було виявлено замкнене коло: проблеми на роботі призводить до непорозумінь у сімейному житті, а родинні негаразди – до конфліктів у професійному середовищі. 
Ми також з’ясували, що перевантаженість на роботі (бажання долучитись до виконання якнайбільшої кількості обов’язків, але нестача часу та можливостей для цього) є однією з найважливіших причин перевтоми та родинних проблем.

Як татам знайти баланс між роботою та сім'єю, використовуючи результати Вашого дослідження?

Я переконаний, що наше дослідження підтвердило небезпеку надання перебільшеного значення грошам та майну. Так, звісно, це добре, коли сім’я фінансово забезпечена і насолоджується життям. Але якщо вартість досягнення цього статусу - часті професійно-сімейні конфлікти, ціль не є виправданою. 
Вирватись з обіймів матеріалізму дуже складно. Сучасна культура, реклама, вимоги часу закликають та підштовхують нас жадати чужого майна і споживати більше.
Але не варто ставити поряд людей, які жадають постійного збагачення для «статусу», та тих, хто просто підтримує фінансовий баланс родини, реально потребує цього. Було встановлено, що пристрасть до грошей задля власної значущості робить людей менш щасливими. У той же час ті, хто шукають гроші для підтримки своєї сім’ї, не відчувають негативних емоцій.
Тато, як «фінансовий менеджер», має зрозуміти, перш за все для себе, з чим пов’язане прагнення матеріальних благ, які справжні мотиви.

Що Ви можете порадити працюючим татам для досягнення гармонії між роботою та сім’єю?

Це питання дуже особисте для кожного тата. Досягти балансу між роботою та сім'єю нелегко, а іноді, здається, практично неможливо.
Досить часто наголошується на важливості вибору правильного партнера, і з цим не можна не погодитися. Моя дружина, хоч вона і працює повний робочий день, - дивовижна жінка і допомагає всім нам дотримуватись сімейних пріоритетів.
Я дізнався багато нового про баланс від своїх дітей, зрозумів елементарну річ, яку так важко збагнути: найважливіша річ - це те, що мої дві донечки потребують мами і тата! Я провів весь вечір зі своїми дітьми, малюючи і складаючи головоломки. У той момент вони не піклувалися про розмір нашого будинку, наявність новенького автомобілю, чи оснащеність кухні останніми приладами з нержавіючої сталі. І якщо це їх не хвилює, то чому я повинен?

Зрештою, майно здається такою незначною частиною у великому житті сім’ї. Я хочу, щоб мої діти були успішними в школі та житті, і роблю для цього все можливе! Багатогодинний робочий день без вихідних і свят заради нового позашляховика з усіма прибамбасами? Ні, дякую, – я обираю прогулянку з моїми дітьми в парку.

Mark D. Promislo, PhD, доцент кафедри менеджменту Rider University в Lawrenceville, Нью-Джерсі. Його дослідницькі інтереси включають питання кар’єри, сім’ї, етики та благополуччя, цінності організації. Його роботи публікуються в престижних журналах з управління та психології.

Інформацію взято тут