У Запоріжжі та Дніпропетровську пройшли тренінги з планування діяльності ініціативи «Заклад, дружній до сім’ї»

Leleka

10-11 лютого на базі факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету командою проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» проведено тренінг з планування діяльності ініціативи «Університет – заклад, дружній до сім’ї».

Учасниками тренінгу, окрім Запорізького національного університету, стали представники адміністрації та студентства Запорізької державної інженерної академії, Класичного приватного університету, Запорізького національного технічного університету, адміністрація Департаменту соціального захисту Запорізької обласної державної адміністрації та Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.

12-13 лютого на базі Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В.Лазаряна пройшов аналогічний тренінг за участі Дніпропетровського державного аграрного університету, Дніпропетровської державної фінансової академії, Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, Дніпропетровської медичної академії, Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти,Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ "Криворізький національний університет". 

В ході тренінгів було виявлено, що в ресурсі всіх ВНЗ-учасників вже наявна чимала кількість елементів інфраструктури дружності до сім’ї. Водночас, існує певна проблема поінформованості щодо можливостей скористатися цими послугами, а, отже, їх ефективного поширення на споживачів. Інколи студенти та співробітники недостатньо обізнані щодо наявності підтримувальних умов, інколи - режим роботи необхідних служб є несумісним з можливостями до них звернутися.

Інтерактивні форми роботи у тренінгах дали змогу учасникам відчути себе як у ролі активних споживачів послуг дружнього до сім’ї університету, так і у  ролі керівників структурних підрозділів університету, та запропонували можливі шляхи залучення університету до вирішення нагальних потреб приватного характеру в студентському та викладацькому середовищі. Достатньо актуальним для молоді виявилось питання працевлаштування – як під час навчання, так і після його закінчення. Тож з боку студентів часто звучало побажання створити біржі працевлаштування, що дозволяло б студентам, зокрема сімейним,  відчувати себе більш впевненими у своєму кар’єрному та фінансовому зростанні.

Для багатьох представників адміністрації вишів, які забезпечують позанавчальну діяльність зі студентами, корисним стало ґрунтовне знайомство з дотичною нормативно-правовою базою, яка б дозволила розширити спектр дружніх до сім’ї ініціатив у стінах ВНЗ. Тож, неодноразово надходили пропозиції поділитись напрацюваннями у цій сфері з боку Сумського державного університету.

Молоді матері-студентки, які взяли участь у тренінгах, висловили побажання проводити регулярні зустрічі в університетах з можливістю обговорення нагальних питань, що пов’язані як з оптимальною організацією навчального процесу, так і з підвищенням їх батьківської компетентності. Команда проекту радо долучила всіх бажаючих до електронної розсилки проекту «Вчимося бути батьками і сім’янинами».  

Загалом кількість учасників тренінгів в обох областях склала більше 100 осіб. Тренінги стали можливістю для поширення ідей дружності до сім’ї на різних рівнях університетської спільноти та місцевої влади, що сприятиме, з одного боку – формуванню відповідної політики, нормативної бази, з іншого – реалізації цих механізмів дотичними службами та структурами самоорганізації в університетах.