У Переяслав-Хмельницькому відбулись тренінги ініціативи «Заклад, дружній до сім’ї»

Leleka

Наприкінці березня команда проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» провела тренінги зі втілення дружніх до сім’ї підходів в діяльність Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г.Сковороди.

Учасниками тренінгів стали майбутні соціальні педагоги та психологи, які продемонстрували неабиякий інтерес до теми проекту. У своїх найближчих планах багато хто з них бачив створення сім’ї та, водночас, висловлював побоювання щодо можливості успішного поєднання професії, а тим більше навчання, з сімейними обов’язками. Тим не менше, долучившись до виконання завдань тренінгу, студентки та студенти через власний досвід змогли переконатись у тому, що в житті дуже багато залежить від нас самих та нашої активності, а у випадку об’єктивних життєвих перешкод вкрай важливо ініціювати створення умов, що мінімізували б втрату потенціалу кожного з нас. Достатньо актуально впродовж останнього часу постало для Переяслав-Хмельницького вишу питання організації он-лайн форми навчання – попит на вищу освіту зростає, в той час як потужності закладу на це не були розраховані.

Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Г.Сковороди, до речі, вже впроваджує підходи дружності до сім’ї, маючи у своїй структурі психологічну службу, он-лайн можливості користування бібліотечним фондом, велику кількість гуртків саморозвитку. Сучасні гуртожитки для студентів, у тому числі для молодих сімей, виглядають справжніми куточками сімейного затишку та змістовного дозвілля для малечі - дитячий майданчик біля гуртожитку переконливо продемонстрував справжнє піклування про найменших.  

Проведення тренінгів співпало з урочистою та відповідальною для будь-якого ВНЗ подією – проведенням   підсумкової конференції Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Корекційна та соціальна педагогіка». Таким чином, проект «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» було представлено не лише спільноті Переяслав-Хмельницького вишу, а й, без перебільшення, всій Україні. Цікавим став той факт, що більшість студентських наукових робіт стосувались питань розвитку особистісного потенціалу людини, в тому числі успішної ролі сім’янина. Таким чином, у суспільстві спостерігається підвищення інтересу до приватної сторони життя людини, як сфери не менш важливої, ніж публічна.