Підсумки тижня взаєморозуміння

Leleka

16 квітня у Сумському прес-клубі відбулася зустріч, присвячена підсумкам Тижня взаєморозуміння і бажання громади робити добрі справи, про взаємодію з владою та подальші плани громадськості.

Тиждень взаєморозуміння – тиждень добрих справ – започаткований у Сумах 2010 року. Цього року він пройшов під гаслом «Всі ми різні, але кожен із нас заслуговує на повагу». Організатором Тижня виступила громадська організація «Калинове гроно», якій допомагали її друзі та партнери, серед яких – команда проекту "Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах"

Найбільшим заходом Тижня стали прибирання території 2-го то 12-го квітня за адресою вул. Замостянська, 5. Планується, що на ділянці, яка багато років лишалася занедбаною, буде створено сквер з клубами, альтанкою, лавами, де зможуть відпочивати всі бажаючи. Офіційно, ця територія належить СумДУ і знаходиться неподалік від студентського гуртожитку, тому природно, що в толоках взяли найперше участь студенти та викладачі СумДУ. Але приємно, що серед волонтерів були й вихованці та педагоги ПДЮ.

Ближче до травня у сквері будуть висаджені кущі, зроблені доріжки та газони. А восени висадять дерева і, можливо, збудують альтанку.

У рамках Тижня, 8 квітня, також було проведено анкетування серед старшокласників, вихованців позашкільних навчальних закладів та студентів сумських вишів: Сумського державного університету, Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка, Української академії банківської справи НБУ.

Загалом було опитано більше 100 молодих людей. У анкетах запитували про цінність родини та ставлення до своєї країни. «У порівнянні з минулими роками можна спостерігати велике піднесення патріотизму та гордості за свою країну», – говорить психолог Оксана Корсун.

Цікаво, що найважливішою родинною цінністю респонденти назвали взаємоповагу, взаєморозуміння та взаємодопомогу, підтримку. Любов же в цьому рейтингу зайняла лише друге місце.

Уперше на запитання «що для тебе є твоя країна?» учасники опитування відповідали «гордість», і лише 2% казали про те, що хотіли б поїхати з Батьківщини. Досить багато молоді відзначали важливість єднання України.

9 квітня відбулося відкриття виставки творчих робіт матерів Сумщини «АРТ-мама», усі урочистості були підготовлені вихованцями Палацу дітей та юнацтва. Цей захід показав нам важливість творчого підходу мами у вихованні своїх дітей. Більш детально про цей захід можна прочитати за посиланням.

10 квітня на базі СумДУ була проведена лінійку психологічних бесід про взаємовідносини в родині та збереження почуттів, ведучими якої виступили психологи спеціалісти СумДПУ ім. А. С. Макаренка, члени Української спілки психотерапевтів, а також психологи Сумського державного університету Людмила Колісник та Парасковія Сахно.

Загалом, Тиждень вийшов дуже теплим, душевним, таким, що зміг об’єднати людей різних професій, різного віку, статусу. Адже в тому, що ми – різні – наша найголовніша перевага. У різноманітті наша сила та надія на майбутнє.