День перемоги для дітей

Leleka

Наближається одне з найважливіших для країни свят - День Перемоги. Все далі йде від нас ця дата - 9 травня 1945 року. Наше мирне покоління не перейнято тим часом, тими надіями і страхами. А що означатиме для підростаючого покоління поняття Другої світової Війни? Як розповісти нашим дітям про цю Велику Війну? Як донести суть того, що відбувалося і викликати в маленькій душі почуття гордості, співчуття, шанування, патріотизму?

Звичайно ж, перший спосіб - це говорити з дитиною. Зрозуміло, що суть розмови залежить від віку дитини. Для три-річної дитини буде достатньо розповісти про військову техніку. Старша дитина зрозуміє, що люди втрачали свої життя.

Другий спосіб - спільний перегляд старих військових фільмів, що несуть в собі доброту, світло і віру. Можна дивитися концерти військових пісень. Всі разом повинно скластися в загальну картину, дитина усвідомить власну приналежність до історії, у неї з’явиться почуття гордості за своїх предків.

Спілкування з ветеранами - ще один спосіб розповісти дитині про пережите. Тут ще й психологічний момент - адже літнім людям часто легше знайти контакт з дітьми, ніж батькам. Дитині завжди цікавіше слухати розповіді очевидців, які як ніхто краще підберуть потрібні слова. Але даний спосіб з кожним роком стає все менш можливим, адже справжніх ветеранів війни залишилось в живих не так багато, і це вже доволі старенькі люди, але все ж таки ще можливо когось з них зустріти в цей день.

Четвертий спосіб - розкажіть про ваші предків, які воювали, розповідайте історії, розказані можливо ще вашими дідусями і бабусями. Адже, герої, живуть у віках, завжди будуть цікаві дитині, особливо хлопчикові. У своїй розповіді можете зробити упор на юний вік солдатів, які пішли на війну. Постійно згадуйте в оповіданнях про те, що ті, кого зараз називають героями, в той час були звичайними хлопцями.

Школа, дитячий садок - це ті місця, де дитині можуть розповісти педагоги, вихователі поставивши при цьому тематичну постановку. Проведення таких заходів залишає в душі дитини глибокий слід, змушує відчути і прожити шматочок того військового життя самому. До того ж, наявність однодумців і глядачів завжди зближує і допомагає глибше зануритися у військову епоху. Готуйтеся до подібного заходу разом з дитиною - вчіть вірші.

Сьомий спосіб - відвідування пам'ятних місць. Відвідайте ці місця разом з дитиною, поклавши квіти до Вічного вогню, уважно розгляньте написи на кам'яних плитах. Відвідайте разом з дитиною музей ВВВ, де вона зможе зблизька роздивитися всю атрибутику війни. Відвідування цих заходів обійдеться вам зовсім недорого, але їх користь у справі виховання дитини неоціненна.