Молоді сім’ї в Україні будуть готувати до подружнього життя

Leleka

У двадцяту річницю  Міжнародного року сім’ї проект ПРООН «Підтримка реформи соціального сектору України» сприяє впровадженню державної Програми підготовки молоді до подружнього життя.

20 років минуло після оголошення першого року сім’ї Організацією Об’єднаних Націй, однак ця тема в Україні не втрачає актуальності – країна посідає найвище місце в Європі за кількістю розлучень. Фактично, кожна друга сім’я розпадається. «Якщо в 2009 році кількість розлучень складала 46% від зареєстрованих шлюбів, то в 2011 та 2012 рр. їх кількість склала 51% та 61% відповідно», – зазначає заступник начальника управління сімейної політики та соціальних послуг Департаменту сім’ї та дітей Міністерства соціальної політики України Федір Фомін.

 «При цьому середній вік укладання першого шлюбу в Україні є нижчим, ніж у більшості країн Європи. Наприклад, середній вік наречених при укладанні перших шлюбів у Болгарії, Литві, Латвії, Румунії, Чехії, Угорщині дорівнює 24-25 рокам, Бельгії, Німеччині, Норвегії, Фінляндії – понад 27 років, а в Україні – 23,5 роки», – додає експерт з питань сімейної політики та сімейних відносин, Президент всеукраїнського благодійного фонду «Сім’я» Адріан Буковинський.

 «Результати досліджень свідчать, що саме непідготованість людей, особливо молодого віку, до шлюбу та сімейного життя спричинює такі соціальні проблеми, як насильство в сім’ї, збільшення кількості розлучень, і, відповідно, збільшення неповних сімей та соціальне сирітство. Так, кожна п’ята сім’я без батька. Разом з цим для України характерний низький показник плідності (кількість народжених дітей у середньому однією жінкою) який складає 1,29 дитини на одну жінку дітородного віку (Росія – 1,54; Білорусія – 1,44; Франція – 2,08)», – продовжує Федір Фомін.

Зважаючи на ці дані, ПРООН спільно з Міністерством соціальної політики України провело навчально-методичні міжрегіональні семінари в містах Суми, Рівне та Запоріжжя для фахівців 8 областей України –  Сумської, Полтавської, Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Рівненської, Волинської та Тернопільської, у яких взяло учать понад 160 осіб.

 «Ці семінари мають на меті звернути увагу місцевих органів влади на проблему готовності молодих людей для вступу до шлюбу і таким чином заохотити їх проводити навчальні заходи для подружніх пар. Очікується, що результатом таких семінарів стане впровадження навчальних програм в кожному населеному пункті України. Таким чином, кожне молоде подружжя, пройшовши таку програму, буде краще підготовленим до шлюбного життя», – стверджує керівник проекту ПРООН «Підтримка реформи соціального сектору України» Олена Іванова.

Більше інформації за посиланням