Грудне вигодовування - переможний гол на користь життя!

Leleka

Щороку в перший тиждень серпня мами-годувальниці всього світу беруть участь у заходах, присвячених Тижню підтримки грудного вигодовування.

Всесвітній альянс дій на підтримку грудного вигодовування представляє слоган і тему тижня - 2014: Грудне вигодовування - переможний гол на користь життя!

Мета тижня 2014 - донести інформацію про те, як Цілі розвитку тисячоліття ООН стосуються грудного вигодовування і харчування немовлят і дітей раннього віку.

У 1990 р. ООН були прийняті 8 глобальних цілей тисячоліття щодо боротьби з бідністю та сприяння здоровому розвитку, які повинні бути досягнуті до 2015 року. Тема цьогорічного тижня підтримки грудного вигодовування говорить про важливість посилення і збереження захисту, заохочення і підтримки грудного вигодовування і після 2015 року.


Як грудне вигодовування пов'язане з Цілями розвитку тисячоліття ООН?


Ціль перша - боротьба з бідністю і голодом
Виключно грудне вигодовування в перші місяці життя і годування грудьми до 2-х років забезпечує дитину високоякісними поживними речовинами і енергією, і може запобігти проблемі голоду і недостатності харчування. Грудне вигодовування - економічний спосіб годування у ранньому віці. Він доступний кожному і не обтяжує сімейний бюджет подібно харчуванню штучними замінниками грудного молока.

Ціль друга - доступна початкова освіта для всіх
Виключно грудне вигодовування в перші місяці життя і правильна організація харчування дітей раннього віку є запорукою готовності дитини до навчання. Грудне вигодовування і якісне харчування в ранньому віці значно скорочують ризик затримки розвитку і таким чином позитивно впливають на психічний розвиток і навчання дитини.

Ціль третя - забезпечення рівності статей і розширення прав жінок
Грудне вигодовування зрівнює всіх і забезпечує всім дітям рівні можливості з народження. Значні відмінності в рості представників різних статей починаються з введенням прикорму в раціон харчування малюків.
Грудне вигодовування - виключне право жінки, воно має підтримуватися суспільством і державою, наприклад, за допомогою законів щодо захисту материнства.

Ціль четверта - скорочення рівня дитячої смертності
Тільки за рахунок поширення грудного вигодовування дитяча смертність може бути знижена приблизно на 13%.

Ціль п'ята - поліпшення здоров'я матерів
Грудне вигодовування прямо пов'язане зі зниженням кількості післяпологових кровотеч, випадків раку грудей і яєчників, раку матки та випадків остеопорозу. Грудне вигодовування також сприяє збільшенню інтервалів між пологами.

Ціль шоста - боротьба зі СНІДом та ВІЛ-інфекцією, малярією та іншими захворюваннями
Виключно грудне вигодовування з одночасною противірусною терапією матері і дитини може скоротити до мінімуму випадки передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини.

Ціль сьома - збереження навколишнього середовища
Грудне вигодовування пов'язане зі зниженням кількості відходів від виробництва молочних сумішей, фармацевтичних відходів, зниженням викиду пластику й алюмінію, а також скороченням кількості застосовуваної у виробництві деревини і корисних копалин.

Ціль восьма - глобальне партнерство у справі розвитку людства
Глобальна стратегія з поліпшення якості харчування дітей раннього віку підтримує багатостороннє співробітництво і передбачає різні види взаємодії між представниками програм з розвитку грудного вигодовування і харчування дітей раннього віку.

Група підтримки грудного вигодовування Сумського державного університету ІБФАН-Суми приєднується до всіх, хто святкує Тиждень-2014, і нагадує про свою готовність прийти на допомогу у разі виникнення питань щодо вигодовування немовлят та дітей раннього віку. Наша гаряча лінія 050 924 94 33.

Цілі розвитку тисячоліття ООН мають бути досягнуті до 2015 року, який вже не за горами!