Охороняючи здоров’я молоді Сумщини - 2014

Leleka

Вже друге літо поспіль Центр підтримки сім’ї СумДУ у партнерстві з Центром громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» та Сумським обласним центром відпочинку, оздоровлення, туризму та військово-патріотичного виховання проводили тренінги для молоді, що відпочиває у пересувному таборі наметового типу «Сузір’я» в Лебединському районі. 

Минулорічний досвід роботи з молоддю у темі планування сім’ї та репродуктивного здоров’я засвідчив свою актуальність і тому був продовжений і цим літом. Учасниками інформаційно-просвітницького тренінгу на тему «Про стосунки хлопців і дівчат відверто» стали більше 70 осіб - юнаки та дівчата з різних куточків Сумської області, що відпочивали та оздоровлювались у таборі «Сузір’ї». Тренінг є частиною Всеукраїнської інформаційної кампанії Програми «Здоров’я жінок України» Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Під час тренінгу молодь обговорювала сімейні цінності, здоровий спосіб життя, проблеми безпеки репродуктивної поведінки та відповідального ставлення до репродуктивного здоров'я. Учасники мали можливість випробувати власні здібності, необхідні для прийняття відповідальних рішень у плануванні стосунків з представниками іншої статі.

Одна з тренерок програми, Юлія Савельєва, зазначає: «Надзвичайно зворушливою є вправа «Побудуй власну ідеальну сім’ю», яку виконують учасники тренінгу. Пропонуючи необхідні для щасливої сім’ї складові, хлопці і дівчата дуже емоційно пояснюють чому потрібні вірність і довіра у стосунках. Відчувається, що всі ми прагнемо одного й того самого - знайти людину, з якою не буде ніяково, або соромно обговорювати питання безпечних стосунків, міцного кохання. Для того, аби не стати жертвою нещасливого кохання, ми і відпрацьовуємо необхідні взірці поведінки, яка тримаються на обізнаності, щирості та відповідальному ставленні до іншого/іншої».     

Заходи по збереженню репродуктивного здоров'я та планування сім'ї, відповідального батьківства є одним з важливих напрямків роботи Центру підтримки сім’ї СумДУ, у т.ч. у рамках проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ», який реалізує СумДУ за підтримки Євросоюзу, та проекту «Збережи життя», виконавцем якого виступає ГО «Інтелект Сумщини».

Центр підтримки СумДУ і надалі буде проводити аналогічні тренінги вже впродовж навчального року для студентської молоді Сумщини. Всі бажаючі долучитись до інформаційних заходів з планування сім’ї та репродуктивного здоров’я - стати учасником/учасницею тренінгів, або масових заходів, можуть звертатися в головний корпус Сумського державного університету, ауд. Г-711 або за телефоном 68-77-96.