На Сумщині триває Тиждень планування сім’ї

Leleka

В Сумах розпочалась масова інформаційна кампанія з нагоди Всеукраїнського тижня планування сім’ї.

Зокрема, у коледжах та університетах проходить акція «Ланцюжок друзів», де студенти не лише мають змогу ознайомитись з сучасними підходами до планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, а й отримати буклети та подарунки за активну участь у акції. Учасниками заходів Тижня вже стали близько 500 осіб. А беручи до уваги одну зі складових акції – подальше поширення учасниками інформації за принципом «рівний-рівному» - можна сподіватись на багато більші масштаби охоплення ідеями цьогорічного Тижня.

Організаторами Тижня планування сім’ї на Сумщині виступила команда активістів і тренерів громадської організації «Інтелект Сумщини», Центру підтримки сім’ї та проекту Сумського державного університету «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ». «Інтелект Сумщини» вже другий рік реалізує проект «Збережи життя» за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку USAID. В Україні у сфері репродуктивного здоров’я плідно співпрацюють Міністерство охорони здоров’я, громадськість і міжнародні організації. Серед останніх – програма USAID «Здоров’я жінок України», представництво Фонду народонаселення ООН в Україні, благодійний фонд «Здоров’я жінки та планування сім’ї». Спільними зусиллями вдалось створити потужний ресурс – тренерів та дієву комунікаційну програму. У Сумах, наприклад, заходи в рамках проекту «Збережи життя» завжди впізнавані за своєю цікавою формою проведення та сучасною і стильною символікою, що привертає увагу молоді.  

У всьому світі робота у сфері репродуктивного здоров’я спрямована на досягнення Цілей тисячоліття ООН, утвердження гендерної рівності (репродуктивних прав чоловіків і жінок), сприяння зниженню показників дитячої смертності та покращення здоров’я матерів. Україна поки що має в 2-3 рази вищі показники материнської та дитячої смертності, ніж більшість європейських країн. За останні 10 років спостерігається тенденція у погіршенні стану здоров’я молоді. Окрім того, достатньо тривожною є статистика з підлітковими вагітностями, хоча не можна не відзначити суттєве покращення цієї ситуації у порівнянні з першими роками незалежності України. 

Кульмінацією Тижня у Сумах стане вулична акція з нагоди Міжнародного дня контрацепції, яка відбудеться 26 вересня біля фонтану «Садко».   

Попереду у проекту ціла низка пізнавальних заходів для молоді. Тож запрошуємо - приєднуйтесь! Всі, хто бажають долучитись, можуть звернутись до ГО «Інтелект Сумщини» за телефоном 687 796.