СумДУ – соціально-відповідальний університет

Leleka

За трирічний період діяльності  Центру підтримки сім’ї  «Студентський лелека»  став осередком, де активно втілюється політика соціально відповідального університету.

Сьогодні Центр підтримки сім’ї – це не просто кімната з догляду за дітьми, а цілий комплекс послуг, що їх надають людям, які працюють чи навчаються у виші. Ми також спілкуємося з молоддю, яка готується до подружнього життя. Завдяки тренінгам, різним заняттям, психологічним консультаціям, ґендерному орієнтуванню вчимо молодь вибудовувати стосунки на рівних партнерських умовах, прагнемо поширити ідею відповідального батьківства. Ця ідея насамперед стосується того, що слід планувати народження дитини і відповідально підходити до її виховання.

З кожним днем послугами «Студентського лелеки» користується все більше студентів та співробітників вишу. Саме тому, за результатами моніторингу послуг та з метою їх покращення, в Центрі підтримки сім’ї університетом додатково введена посада соціального педагога, щоб забезпечити не лише фаховий догляд за дітьми та консультування,  але й їх творчий розвиток та цікаве дозвілля.

Фахівці Центру постійно розширюють спектр психологічних тренінгів для сімейних студентів, розробляють нові методики роботи з дітьми. Особливої уваги заслуговує тісна співпраця Центру з університетською профспілкою. Так, до Колективного договору внесено низку доповнень, які фіксують принципи «Університету, дружнього до сім’ї». Це і розширення можливостей оздоровлення, і користування послугами санаторію-профілакторію та оздоровчого табору «Універ», і покращення роботи комплексу громадського харчування, і гнучкі графіки роботи для співробітників з дітьми, і організація корпоративних та сімейних свят, спортивних змагань тощо.

«Університет, дружній до сім’ї» відкриває додаткові можливості для сімейних студентів, викладачів, а також для самореалізації особистості. Активній людині не потрібно буде обирати між сім’єю і навчанням – це можуть бути поєднувані речі. Й університет при цьому бере на себе не якусь незвичну функцію – він стає ближчим до потреб тих, хто навчається і працює. За кордоном така діяльність вишу впливає на рейтинг університету: це визначає, наскільки ВНЗ є соціально відповідальним. До того ж ідея соціального вишу – додаткова можливість привабити студента не тільки якістю диплома, а й нагодою створити сім’ю. Адже здобуття освіти – не тільки 5 років навчання, а й 5 років повноцінного життя.