Грудне вигодовування і робота: зробимо так, щоб це працювало!

Leleka

Центр підтримки сім’ї СумДУ вже традиційно долучається до Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який відзначають 1–7 серпня. Всесвітній альянс дій на підтримку грудного вигодовування (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) оголосив девіз Тижня - 2015 як «Грудне вигодовування і робота: зробимо так, щоб це працювало!».

Цьогоріч виповнюється 25 років з часу підписання Інночентійскої декларації 1990 року, яка стала знаковим документом у поліпшенні практики грудного вигодовування у всьому світі. Одна з цілей цього документу спрямована на «прийняття законодавства, що захищає право працюючих жінок на грудне вигодовування та окреслює заходи на його виконання». Ця ціль, вважають організатори Тижня, наразі потребує ще більшої уваги, ніж 20 років тому.

В Україні, за даними мультиіндикаторного кластерного обстеження домогосподарств (МІКС) у 2012 р. виключно грудне вигодовування до 6 місяців отримували всього 19,7% малюків. Водночас, фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я наголошують на здатності не менше як 97% жінок повноцінно вигодовувати груддю своїх малюків, а саме – забезпечити їм виключно грудне вигодовування до виповнення 6-и місяців, з подальшим введенням прикорму згідно віку та продовженням грудного вигодовування до 2-х років та більше. Ситуацію у цьому питанні в нашій країні загострюють і труднощі поєднання грудного вигодовування з роботою (хоча ми і маємо, на відміну від багатьох країн світу, законодавство, яке дозволяє працюючій матері брати перерви на годування груддю до виповнення дитині 1,5 років), і відсутність впровадження Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока ВООЗ/ЮНІСЕФ. У першому випадку спрацьовує стереотип про те, що відволікання матері від догляду за немовлям призводить до швидкого припинення лактації (виробництва молока), у другому – потужне лобі з боку індустрії дитячого харчування, яке не дозволяє приборкати агресивну рекламу штучного дитячого харчування.

Тема Тижня-2015 співзвучна з ініціативою «Дружнє до матері робоче місце». З 1990-их років багато було зроблено на  підтримку жінок у поєднанні ними грудного вигодовування з роботою. Зокрема, було прийнято оновлену Конвенцію Міжнародної організації праці № 183 про захист материнства з набагато сильнішими механізмами  захисту, а у достатньо великій кількості країн було вжито заходи щодо вдосконалення національних законів і практик. Тим не менше, після більше ніж 20 років діяльності, глобальний моніторинг з питань вигодовування немовлят та дітей раннього віку демонструє, що ціль Інночентійської декларації, спрямована на захист права працюючих жінок на грудне вигодовування, поки що не реалізована у повній мірі.

Кампанією Тижня підтримки грудного вигодовування 2015 року WABA та партнери мають намір на глобальному, регіональному та національному рівнях розширити можливості та підтримку всіх жінок, які працюють у формальному і неформальному секторах, у питаннях збалансованого поєднання роботи з вихованням дітей, зокрема, з грудним вигодовуванням.

Створена в умовах Сумського державного університету Кімната для батьків з дітьми дозволяє всім бажаючим молодим матерям СумДУ поєднувати грудне вигодовування з продовженням навчання або роботи. Але на сьогодні це одна з поки що небагатьох успішних історій, вартих для наслідування іншими університетами, організаціями, установами Україні.