Нова культура «свободи та відповідальності»

Leleka

Тенденцією останніх років у Європі є те, що працівники скоріше обирають роботу, де забезпечується баланс між роботою і життям, ніж вищу зарплатню.  Тож працедавці змагаються між собою, пропонуючи довші та вигідніші відпустки.

Netflix, американський постачальник Інтернет-послуг, цього літа ввів політику необмеженої відпустки для молодих матерів і татусів, що дозволяє їмбрати стільки часу, скільки вони хочуть впродовж першого рокупісля народження дитини абоусиновлення.

"Ми хочемо,щоб співробітники мали більше гнучкостіі впевненості, могли збалансувати потреби своїх зростаючих сімей, не турбувалися про роботу та фінанси. Батьки можуть працювати неповний день,повний робочий день, у разі потреби – повернутись на часткову зайнятість і назад. Ми просто продовжуємо їм платити. Кожен працівник/ця сам/сама для себе вирішує, що є кращим для нього/неї та його/її сім'ї, а потім вирішує це питання зі своїм менеджером", - говорить Tawni Cranz, директор з персоналу у Netflix.

Корпорація Yahoo подвоїла тривалість відпустки при вагітності, пологах та по догляду за дитиною у 2013 році, щоб зробити себе більш конкурентоспроможною з Facebook іGoogle. Тож, ми є свідкамизмінв робочійкультури. На думку Анни Перец, дописувачки сайту європейської ініціативи «Примирення між роботою і життям», такі нововведення є гарною новиною, бо в результаті це:

- зменшує дискримінацію при рекрутингу (відборі на роботу), де молоді жінки стикаються з дискримінацією через їх потенційне материнство та подальшу головну роль у догляді за дитиною,

- дає шанс чоловікам долучатись до догляду за дитиною, даючи можливість жінкампрацювати. Це, в кінцевому результаті, скорочує гендерний розрив в оплаті праці і подальшийрозрив у пенсії. За даними Шведського інституту з політики на ринку праці,  доходи матері збільшується на 7% щомісяця, якщо батько йде у відпустку по догляду за дитиною,

- знижує ризик бідності для найуразливіших сімей, таких, що складаються з батьків-одинаків, та багатодітних сімей.

Підсумовуючи, авторка зауважує: «Сьогодні ми є свідками істотних змін, що відбуваються у сфері організації праці, робочих партнерств та комунікацій. І саме тому має з’явитись нова парадигма роботи, дружнього до сім’ї правового та політичного середовища».

За матеріалами сайту: https://eyf2014.wordpress.com/2015/08/25/a-culture-of-freedom-and-responsibility/