У Харківській та Чернігівській областях відбулися тренінги з планування ініціативи «Університет, дружній до сім’ї»

Leleka

На початку жовтня у Харківській та Чернігівській областях командою проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» проведено тренінги для представників вищих навчальних закладів двох областей України.

Учасниками тренінгів від Харківського регіону стали - Харківський національний університет радіоелектроніки, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, Харківська Національна академія державного управління при Президентові України, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М.Бекетова, Українська інженерно-педагогічна академія, КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія», Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка, Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Фонд народонаселення ООН, Департамент освіти Харківської державної обласної адміністрації; від Чернігівського - Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Г.Шевченка, Чернігівський національний технологічний університет, Чернігівський інститут ім. Героїв Крут Міжрегіональної академії управління персоналом, Борзенянський державний сільськогосподарський  технікум, Коледж економіки та технологій ЧНТУ, Відділ у справах сім'ї та молоді Чернігівської міської ради.

Захід у Харкові прийшов за активної участі представництва вишів та місцевої адміністрації. Найбільший інтерес викликало обговорення плану дій зі втілення підходів дружності до сім’ї в умовах університетів. Готовність долучитися до розбудови дружнього до сім’ї простору в умовах і окремих закладів, і міста в цілому виказало представництво Харківської ОДА. Вже звично активну позицію продемонструвало студентське самоврядування – розуміння важливості підтримки для осіб, які цього потребують, та налаштованість впроваджувати ініціативу дружності до сім’ї неодноразово звучали в коментарях учасників і учасниць. 

У Чернігові цікавим був проявлений інтерес до теми з боку викладачів-чоловіків, які особистим прикладом доводили можливість поєднання татівства з професією. Окрім адміністрації, активну участь у заході прийняли мами-студентки, досвід яких у поєднанні навчання з материнством є особливо цінним у межах даного проекту.

Тренінги проводились з урахуванням особливостей різних цільових груп, а всі семінари-тренінги містили акценти не лише на можливостях, а й на механізмах, ресурсах та ризиках впровадження ініціативи,  які вже напрацьовані командою проекту в ході втілення дружніх до сім'ї підходів у Сумському державному університеті.

Всі учасники тренінгів отримали необхідний для роботи та подальшого втілення ініціативи комплект наукових та методичних матеріалів. Це посібники, розроблені в рамках проекту, презентації та буклети, що описують принципи та механізми впровадження як ініціативи дружності до сім’ї, так і окремих її компонентів.