Гендерний мейнстримінг у вищих навчальних закладах України

Leleka

29 жовтня в Сумському державному університеті відбулася підсумкова всеукраїнська науково-практична конференція за результатами проекту «Гендерний мейнстримінг у вищих навчальних закладах України». 

Сумський державний університет на цьогорічному конкурсі Фонду локальних ініціатив посольства Фінляндії в Україні отримав фінансування на реалізацію проекту з проведення гендерного аудиту у вищих навчальних закладах, до цього проекту  приєдналися 15 ВНЗ з 10 регіонів України, представники яких взяли участь у фінальній конференції.

Координаторка проекту Юлія Савельєва наголосила, що головною ціллю проекту є сприяння досягнення гендерної рівності та реалізаціягендерночутливих підходів в українських вузах. «Очікується, що поширення практики проведення гендерного аудиту приверне увагу до питання гендерної рівності в університетах та буде мотивувати адміністрацію до реалізації політики рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, яка дозволяє повноцінно самореалізуватися кожній особистості у ВНЗ, незалежно від статі», − наголосила координатор.

Актуальність проекту визначена тим, що, незважаючи на державні програми щодо забезпечення гендерної рівності, в Україні спостерігається дефіцит ініціатив, які реально тому сприяють. Має місце нестача практичних інструментів, які б допомагали виявити слабкі сторони у досягненні рівності жінок і чоловіків. Таким інструментом може стати гендерний аудит, що є інструментом і процесом, який базується на методології участі та націленій на організацію навчання щодо гендерної чутливості як на індивідуальному рівні, так і на рівні адміністрації установи.

Результати всеукраїнського гендерного аудиту були оголошені під час конференції й стали важливим базисом розробки політики кожного ВНЗ-учасника заходу.

Гендерний аудит Харківського національного педагогічного університету ім. Сковороди

Гендерний аудит Харківського політехнічного інституту

Гендерний аудит Луцького педагогічного коледжу

Гендерний аудит Національного гірничого університету

Гендерний аудит Сумського державного університету

Гендерний аудит Запорізького національного університету

Гендерний аудит Глухівського національного педагогічного університету імені О.Довженка

Гендерний аудит Національного університету "Львівська політехніка"

Гендерний аудит Луцького національного технічного університету

Гендерний аудит Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка

Гендерний аудит Київського національного університету ім. Т.Шевченка

Гендерний аудит Вінницького національного технічного університету

Гендерний аудит Харківського національного університету радіоелектроніки

Гендерний аудит Острозької академії

Гендерний аудит Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії