Всесвітній фонд дослідження раку та Американський інститут з дослідження раку (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research) на початку 2008 року презентували другу експертну доповідь Їжа, харчування, фізична активність та запобігання раку: глобальні перспективи (Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective).

Це перша велика доповідь відносно запобігання раку, яка робить рекомендації специфічно до грудного вигодовування.

Рак груді – це найпоширеніша онкопатологія у жінок всього світу. Рейтинг раку груді зростає з урбанізацією та індустріалізацією та з виникненням закладів, що виявляють рак на ранніх стадіях. Він частіше зустрічається у високорозвинених країнах та на сучасному етапі різко збільшився у країнах з середнім та низьким рівнем розвитку.

Рак груді є смертельним у близько половині випадків та є ведучою причиною смерті від раку у жінок.
Взагалі-то, учасники дослідження глибоко вражені доказами, які демонструють важливість подій життя на модифікації ризику раку груді. Серед них чинники, що впливають на нас замолоду, включаючи їжу та характер харчування, а також фактори, які зумовлюють гормональні зміни.

Переконливо доведено, що лактація захищає від раку груді у всі вікові періоди.
Лактація асоціюється зі збільшенням диференціації клітин молочної залози та зі зниженням впливу ендогенних статевих гормонів протягом аменореї (відсутність менструацій), яка супроводжує лактацію. До того ж, виражене відлущування тканин молочної залози протягом лактації та масивний епітеліальний апоптоз (опадання лушпиння) під завершення лактації зменшують ризик розвитку раку за рахунок елімінації клітин, потенційно уражених раком.

До початку 20-го століття грудне вигодовування було універсальним, тобто характерним майже для кожної пари мати-немовля. З 50-их років його рейтинг почав різко знижуватись. З кінця 20-го століття знову з’являється розуміння необхідності грудного вигодовування. Цікаво те, що в країнах з низьким рівнем доходів високий соціально-економічний та освітній статус матері асоціюється з низьким рівнем грудного вигодовування, в той час, як для багатьох країн з високим рівнем доходів характерне протилежне. В країнах з високим рівнем доходів більш схильні до грудного вигодовування жінки старшого віку та з вищим рівнем освіти.

На сьогодні існує достатня кількість епідеміологічних доказів з проспективних та контрольованих досліджень, які є послідовними та демонструють доза-залежний зв'язок.

Переконливо доведено, що лактація захищає від пременопаузального та післяменопаузального раку груді. Раннє менархе (перша менструація), пізня менопауза, безплідність та пізня (після 30-и років) перша вагітність збільшують ризик раку груді.

Переклад Юлії Савельєвої,
група підтримки грудного вигодовування м.Суми