Звісно, Вам відомо, що грудне вигодовування – це найкращий вибір для Вас та Вашої дитини. Але що ж потрібно для того, щоб грудне вигодовування склалось успішно?

Слід лише дотримуватись ряду нескладних для виконання правил.
Потрібно розпочати грудне вигодовування якомога раніше після народження дитини. Ідеально, якщо це станеться в першу годину життя. Навіть якщо дитина не виявляє бажання смоктати груди, контакт шкіра-до-шкіри через викладання на живіт чи груди матері матиме свій позитивний ефект для грудного вигодовування – саме у такий спосіб відбувається природній «запуск» лактації. Зважте на те, що, якщо Ваш стан та стан дитини дозволяє, контакт має тривати щонайменше 1 годину, в ідеалі – весь час

Вашого перебування у пологовій залі.
Сумісне перебування з немовлям забезпечить Вам організацію вигодовування за потребою. Цей підхід дозволить дитині скласти власний режим харчування, який природно відповідатиме особливостям і потребам саме Вашого малюка.

Забезпечивши дитині перебування біля грудей так часто, як вона того потребує, Ви забезпечите її адекватною кількістю грудного молока. Адже молоко в грудях синтезується виключно у відповідь на смоктання – час та активність смоктання сприймаються Вашим організмом як своєрідне замовлення на продукцію молока – в тій кількості, в якій цього потребує малюк. Режим вигодовування за потребою визнає зміну графіку харчування дитини час від часу, бо ж малюк росте – його потреби змінюються, і саме за рахунок вільного доступу до груді, дитина дає Вашому організмові «зрозуміти» - коли і скільки молока продукувати. Запам’ятайте просте правило – чим частіше малюк смокче груди, тим більше молока в них утворюється.

Тому кожного разу, коли Ви відчули сумніви з приводу того - чи вистачає молока немовляті, починайте зі збільшення кількості прикладань до груді. Принцип вигодовування за потребою «працює» цілодобово, тобто нічні годування будуть і мають бути, бо великі перерви у стимуляції груді (годування – це і є стимуляція) неминуче зменшують продукцію молока. Пам’ятайте: молока не має бути багато, його має ВИСТАЧАТИ дитині.

Для достовірності відстежте, скільки дитина має сечовипускань на добу та як набирає у вазі. Нормальними є 8 та більше сечовипускань на добу та прибавка у вазі від 125 г на тиждень. Якщо Ваш малюком виконуєте обидві умови, знайте, що Ваша дитина не голодує.

Слідкуйте за тим, як дитина прикладена до груді. Невірне положення у груді може травмувати груди, вносити дисбаланс в склад отримуваного дитиною молока, недостатньо стимулювати продукцію молока. Складові вірного прикладання: широко відкритий ротик малюка, глибокий захват навколососкового кружка, причому знизу більше, ніж зверху, широко роздуті щічки, торкання підборіддям груді, відсутність будь-яких неприємних відчуттів у Вас. При цьому ініціатором закінчення годування має виступати дитина.

Уникайте використання імітаторів Вашої груді – соски-пустушки та пляшечки з соскою. Уся потреба смоктального рефлексу, яка закладена малюкам природою, має реалізуватись на груді – таким чином дитина захищає себе від недоїдання та не дає про себе забути. Найсучасніша соска не здатна відтворити живу тканину груді та вносить плутанину у відпрацювання дитиною навички досконалого ссання груді.

Пляшечка з соскою особливо небезпечна - за сутністю вона імітує маму, бо, окрім смоктання, ще й насичує дитину. Таким чином, соска може стати Вашим конкурентом. Чим молодша за віком дитина, тим ризик відмови від груді у разі використання годування чи напування з пляшечки вищий. У разі потреби, у якості альтернативи використовуйте годування дитини з чашки, ложки, шприца без голки. Всі ці способи не дають дитині можливість «присмоктуватись» і тому не конкурують з Вами, бо потреба дитини у реалізації смоктального рефлексу залишається нереалізованою. Після альтернативного способу годування діти легко повертаються до грудного вигодовування.

Годуйте дитину виключно грудним молоком до досягнення нею 6-и місячного віку, тобто не пропонуйте дитині до цього терміну ніякої іншої їжі та пиття (в тому числі води, чаю, соків). По-перше, всі потрібні інгредієнти в повному обсязі представлені у

Вашому грудному молоці (в тому числі і вода). По-друге, малюк має вкрай обмежені можливості перетравлювати та засвоювати будь-яку іншу їжу. По-третє, кожна порція іншої їжі витісняє грудне молоко – сита дитина втрачає інтерес до Вашої груді, в результаті чого продукція молока починає знижатися.

У разі потреби підтримати лактацію слід ввести процедуру зціджування груді, яка імітує смоктальні рухи дитини. Застосовуйте зціджування кожні 3 години, якщо Ви не маєте змоги перебувати з дитино разом, починаючи з першої доби, не чекаючи моменту, коли «прийде молоко». У інших випадках, коли Ви з дитиною знаходитесь на сумісному перебуванні, дотримуєтесь вигодовування за вимогою, дитина достатньо активна у груді та годується не рідше 8 раз на добу, потреби в зціджуванні не має.

У разі виникнення запитань з організації грудного вигодовування, не тривожтесь наодинці - звертайтесь до груп підтримки грудного вигодовування, представниками яких можуть бути як професійні медичні працівники так і матері з успішним досвідом грудного вигодовування.

Успішного Вам грудного вигодовування!