Адміністрація президента США Барака Обами почала перегляд індустрії «органічних» продуктів, зосередивши увагу на двох синтетичних жирних кислотах, широко використовуваних в так званих «органічних» дитячих сумішах та «органічному» молоці. 

Вже протягом кількох років більшість виробників звичайних та «органічних» дитячих сумішей в США додають в них жирні кислоти ARA (арахідонова – омега-6) та DHA (докосагексенова – омега-3) для того, щоб наблизити суміші до грудного молока. Кілька досліджень довели, що омега-3 та омега-6 жирні кислоти покращують інтелект та зір у немовлят.

Національна продовольча програма Департаменту з аграрної політики Сполучених Штатів Америки (USDA) переглядає дозвіл на включення ARA та DHA-кислот в штучні дитячі суміші та в дитяче харчування, які сертифіковано та мають марку «органічного», так як ці інгредієнти не отримали належного законного схвалення для подібного використання.

Зі слів представників Департаменту, не перевіривши безпечність цих добавок, адміністрація Буша проігнорувала законну процедуру з прийняття рішення щодо додавання синтетичної версії цих жирних кислот в перелік неорганічних інгредієнтів, та дозволила їх використання в продуктах. Тому в кінці квітня 2010 року, згідно з законною процедурою, було об’явлено про початок 60-денних консультацій з громадськістю щодо потреби включення ARA та DHA-кислот в дитяче харчування.

Найбільшим постачальником синтетичних жирних кислот ARA та DHA є Martek Bioscience Corporation (Колумбія), який видобуває їх з мікроорганізмів, використовуючи при цьому хімічний гексан - розчинник, що здавна застосовувався у виробництві харчової олії. Таким чином 8 років тому Martek запропонував виробникам альтернативу видобуванню жирних кислот з риб’ячого жиру.

Заяву про перегляд потреби включення ARA та DHA-кислот в «органічне» дитяче харчування було схвально сприйнято фахівцями з органічної продукції. Тим більше, що Корнукопія інститут (штат Вісконсін, США) оприлюднив наступне: «…нам відомі сотні випадків, коли вилучення добавок ARA та DHA-кислот з харчування малюків покращувало їх здоров’я. …

Беручи до уваги той факт, що деякі немовлята страждали від споживання цих добавок, та маючи вичерпні наукові данні про відсутність доведених переваг від додавання ARA та DHA-кислот до дитячих сумішей, інститут збирає законні скарги для того, аби зміцнити стандарти щодо «органічних» продуктів. На сучасному етапі ці стандарти не дозволяють використовувати синтетичні ARA та DHA жирні кислоти».

Напевне, буде прикро, якщо з’ясується, що розрекламована стратегія збагачення дитячих молочних сумішей синтетичними ARA та DHA жирними кислотами, не лише була небезпечною, а й стала відвертим маркетинговим трюком зі створення іміджу сучасності та штучної переваги над конкурентами.

Повна версія дослідження Корнукопія представлена на сайті

http://cornucopia.org/DHA/DHA_FullReport.pdf

Посилання:

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704464704575208752164666686.html?mod=WSJ_WSJ_US_News_5

Підготувала Юлія Савельєва,
група підтримки грудного вигодовування
Суми