Нові добавки в дитячому харчуванні: безпечне якісне харчування чи маркетингові трюки?

В Арлінгтоні (штат Вірджинія, США) 25 січня 2008-го року було презентовано дослідження, яке зазначає, що деякі добавки в штучних замінниках грудного молока є такими, що можуть серйозно зашкодити здоров’ю новонароджених та дітей раннього віку.

Дослідження мало на меті виявити, чи дійсно корисним є збагачення дитячих молочних сумішей «новітніми» омега-3 та омега-6 жирними кислотами (довголанцюжкові поліненасичені жирні кислоти – докосагексенова та арахідонова; англійською – DHA та ARA), які видобуваються лабораторним шляхом з морських водоростей та пліснявих грибів.

Омега-3 жирні кислоти та омега-6 жирні кислоти були виявлені в грудному молоці і вважаються важливими для забезпечення адекватного розвитку немовляти. Але отримані в лабораторних умовах вони фізично (за своєю суттю) відрізняються від жирів, знайдених в материнському молоці. Більш того, їх екстракція відбувається з використанням нейротоксичних хімічних речовин.

Видобуті в кінцевому результаті тригліцериди-носії омега-3 та омега-6 жирних кислот не є ідентичними тим, що виявлені у грудному молоці – отже, DHA та ARA-кислоти, похідні водоростей та грибів, - новий продукт у харчовому раціоні людини.

Виробники замінників грудного молока стверджують, що ці жирні кислоти необхідні для підтримки адекватного розвитку. Та в наукових колах все ж існують певні сумніви щодо вірогідності довготривалого позитивного ефекту на розвиток мозку та зору цих штучно вилучених жирних кислот.

«Дійсно, омега-3 та омега-6 жирні кислоти важливі для розвитку немовляти – тому вони і присутні у грудному молоці. Але ми також були свідками того, що деякі немовлята страждали від побічних ефектів споживання штучно вироблених жирних кислот в складі молочних сумішей», - говорить вчений-біохимік Джимі Френсіс з лабораторії омега-3 досліджень університету Невади (США). Людина має здатність продукувати жирні кислоти з інших жирів своїм унікальним шляхом. Взагалі-то, близько сотні різновидностей жирних кислот присутні у грудному молоці, більшість з яких ми навіть не в змозі ідентифікувати на сучасному етапі розвитку технологій.

«В той час, як виробники молочних сумішей наполягають на повній безпечності та необхідності використовуваних ними жирних кислот в дитячому харчуванні, наше дослідження переслідувало ціллю забезпечення збалансованої та детальної картини.

Ми виявили, що в технологічному процесі використовувались токсичні хімікати, тести на безпечність не були достатньо валідними, та, найбільш важливе, деякі немовлята зазнавали побічних ефектів через вживання сумішей, в які додані ці жирні кислоти», - говорить керівник дослідження Шарлотта Велліс.

Проведене дослідження схвилювало вчених. Разом з національним альянсом США на захист грудного вигодовування вони призивають до застосування попереджувальних написів на всіх сумішах, що містять штучні омега-3 та омега-6 жирні кислоти.

«Не дивлячись на те, що більшість малюків демонстрували толерантність до цих інгредієнтів, ми знаємо, що деякі з них зазнали серйозних, інколи життєво-загрожуючих ускладнень. Як мінімум, батьки повинні бути поінформовані про можливі ризики для того, щоб своєчасно відмовитись від цієї молочної суміші, якщо якісь ускладнення матимуть місце», - продовжує Шарлотта Велліс.

Не дивлячись на те, що серед відмічених станів у немовлят були діарея, метеоризм, жовтяниця, апное, використання у молочних сумішах омега-3 та омега-6 жирних кислот не припиняється. Більш того, близько 90% молочних сумішей на ринку США містять ці добавки.

«Додавання цих жирних кислот до штучних молочних сумішей не робить їх ближче до грудного молока, - говорить Дженіфер Томас, педіатр з Вісконсіна.- Грудне молоко містить нутрієнти, живі клітини та біологічно активні компоненти, які відсутні у штучних сумішах. Реклама, яка стверджує про подібність суміші до грудного молока, робить для мене як педіатра ще складнішим переконання молодих матерів у необхідності грудного вигодовування».

З огляду на те, що замінники грудного молока можуть виступати єдиним джерелом харчування протягом критичного періоду швидкого росту та розвитку, найменші модифікації складу суміші можуть суттєво впливати на здоров’я немовляти. Дуже прикро, коли істинною мотивацією для включення тих чи інших речовин в молочну суміш для найуразливіших, є маркетингова стратегія для підвищення продаж в жорстко-конкурентному середовищі.

До речі, майже всі бренди дитячого харчування, представлені на ринку Україні, також мають суміші, збагачені вказаними поліненасиченими жирними кислотами, та коштують, до того ж, на порядок дорожче від «звичайних» сумішей.

Повна версія дослідження представлена на сайті:

http://cornucopia.org/DHA/DHA_FullReport.pdf

Підготувала Юлія Савельєва,
група підтримки грудного вигодовування
Суми