Нещодавно телекомпанія ВВС, видання «Гардіан» (the Guardian) та багато інших, в тому числі українських, ЗМІ повідомили про те, що в Британському медичному журналі (the British Medical Journal) опубліковано новий науковий огляд під гаслом «Виключно грудне вигодовування протягом перших 6-и місяців життя може зашкодити дитині».

Автори статті серед потенційних проблем пізнього, як на їхню думку, (з 6-и місяців) введення прикорму вбачають – анемію (дефіцит заліза в одиниці крові) у малюків, підвищений ризик розвитку алергій та целіакії в подальшому. Але чи дійсно мова йде про інновацію в медицині чи про чергову атаку рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я тими, хто має в цьому прямий інтерес?

Без сумніву, індустрія дитячого харчування добре сприймає такий «винахід» вчених, підтримуючи щонайраньші строки вживання (а значить і збуту) своєї продукції. А три з чотирьох авторів сенсаційного дослідження, а саме Mary Fewtrell, Alan Lucas and David Wilson, отримують заробітню платню від виробників замінників грудного молока. При цьому професор Alan Lucas вже протягом кількох років добре відомий як опозиціонер рекомендацій ВООЗ. 

А ось як прокоментувала подію голова Департаменту ВООЗ «Харчування заради здоров’я та розвитку» Francesco Branca:
«Глобальною рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я для немовлят залишається виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя задля досягнення оптимального росту, розвитку та здоров’я, з послідуючим отриманням поживного прикорму при збереженні грудного вигодовування до 2-х років та більше.
ВООЗ ретельно відстежує нові наукові дослідження в цій сфері та періодично переглядає власні рекомендації.

Систематичне ревю та оцінка якості доказів використовуються нами задля гарантій того, що рекомендації базуються на найкращих наявних доказах та захищені від конфлікту інтересів.

Стаття, опублікована в Британському медичному журналі, не є результатом систематичного ревю. Останнє систематичне ревю 2009 року з цієї теми розміщено в бібліотеці Cochrane («Оптимальна тривалість виключно грудного вигодовування (ревю)», Kramer MS, Kakuma R. The Cochrane Library 2009, issue 4).

Воно включає дослідження, проведені як в розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Його результати підтримують сучасні рекомендації ВООЗ. Проведені 2 контрольованих дослідження та 18 інших доводять, що виключно грудне вигодовування (коли немовля не отримує крім грудного молока ніякої іншої їжі або рідини) до 6-и місяців має чисельні переваги у порівнянні з виключно грудним вигодовуванням до 3-4 місяців зі змішаним грудним вигодовуванням у подальшому.

Ці переваги включають знижений ризик шлунково-кишкових інфекцій у дитини, швидку втрату ваги матір’ю після пологів, відстрочене поновлення менструального циклу. Виключно грудне вигодовуванням до 6 місяців не продемонструвало несприятливого ефекту на ріст дитини, спостерігалось лише зниження рівню заліза у дітей з країн, що розвиваються».

Підготувала Юлія Савельєва, група ІБФАН-Суми
(Міжнародна мережа дій в сфері дитячого харчування)