Це був останній шанс скорботній матері Кейт Огг попрощатись зі своїм недоношеним дитям після того як лікарі полишили спроби його врятувати.

Вона слізно говорила своєму бездиханному синові, що народився на 27-му тижні вагітності з вагою 900 грамів, як сильно вона його любить, та міцно пригортала до себе, не бажаючи розлучатись.

Його маленька сестричка з двійні – Емілі – вижила. А після 20-хвилинної боротьби за життя хлопчика лікарі повідомили мамі страшну звістку - вони змушені визнати його мертвим.

Не сподіваючись на диво, місіс Огг дістала хлопчика з ковдри та поклала на себе шкіра-до-шкіри. А потім почало відбуватись щось надзвичайне.
Після двохгодинних обіймів та промов мами маленький хлопчик почав подавати ознаки життя. Спочатку це був ковток повітря, який лікарі трактували як рефлекторний акт. Трохи згодом вражена мама дала сину краплину свого молока з пальця, після чого він почав нормально дихати. Ще через якийсь час він відкрив очі. Потім хлопчик підвів свою руку та схопився за материн палець. Коли дитина повернула голівку в інший бік, лікар продовжував хитати головою говорячи: «Я не можу в це повірити».

Вперше ця історія австралійської мами потрапила до ЗМІ 15 листопада 2011 року. Вона повчальна тим, що акцентує увагу на важливості контакту шкіра-до-шкіри для хворих немовлят, що наразі все більше застосовується в клініках розвинених країн світу. Хоча в більшості випадків немовлят, які зазнають серйозних ускладнень під час пологів, все ще якнайшвидше переправляють до відділень інтенсивної терапії.

В той час як догляд за методом «Кенгуру», названий так на честь тварин, що тримають своїх малюків у сумці в тісному контакті зі своїм тілом, дозволяє матерям діяти як людський інкубатор, зберігаючи своїх немовлят ситими, в теплі та підтримуючи їх життєдіяльність. Недоношені, або діти народжені з низькою вагою, потрапляючи в контакт шкіра-до-шкіри, рідше страждають від інфекцій, гіпотермії, мають менше ускладнень та краще сплять.

…Місіс Огг та її чоловік Девід пригадують подію, що сталась в Сіднейському госпіталі у березні цього року. «Ми казали синові як його звати і що він має сестру, …чим би ми хотіли займатись з ним все життя». Чоловік додає: «На щастя у мене сильна та дуже розумна дружина. Вона інстинктивно робила все це. Якби вона не зробила цього, Джимі, напевне, не було б з нами».

Довідка. Догляд за методом «Кенгуру». Обіймаючи дитину, можна відновити температуру її тіла швидше, ніж застосовуючи високотехнологічний інкубатор, стверджують медики-дослідники. Вони говорять, що метод «Кенгуру» шкіра-до-шкіри – найбільш природній шлях допомогти захистити немовля від гіпотермії.

Діти народжені передчасно більш схильні мати нижчу температуру ядра тіла. Але через звичайне утримання дитини біля шкіри матері її власне тепло передається та допомагає підняти температуру тіла дитини.

Дослідження, надруковане в Lancet Каролінським інститутом в Стокгольмі, з’ясувало, що 90% дітей, які протягом 4-х годин отримували догляд за методом «Кенгуру», відновлювали нормальну температуру тіла в порівнянні з 60% тих, які знаходились в інкубаторах.

Методика також дозволяє знизити ризик перегрівання дитини через те, що досягши температури 37°, надлишок тепла передається матері.

Лікарі неонатальних відділень лікувальних установ всього світу все частіше заохочують матерів доглядати за методом «Кенгуру» навіть старших малюків, що допомагає останнім заспокоюватись та розвиватись.

Стаття з інтернет-видання «Mail Online», рубрика «Здоров’я».

Переклад Юлії Савельєвої,
група підтримки грудного вигодовування, м.Суми