Оригінал: How to Cope with Work-Family Conflict and Stress (part 1)
1 частина серії «Які проблеми існують і як їх подолати?»


У цій статті наведено огляд наукових досліджень і передових практик для визначення шляхів подолання стресу, який виникає внаслідок поєднання професійного та сімейного життя.

Leleka

Переживаєте через роботу та сімейні конфлікти? Можливо, варто спробувати вирішити ці проблеми?


Ви обіцяли Вашій родині, що повернетесь додому рано, щоб піти з дитиною на шкільний концерт. Але Ваш керівник затримав засідання кафедри до кінця дня. Ви – звичайна людина і не можете бути в двох місцях одночасно.

Що ви робите? Як ви себе почуваєте? Чергові образи та стрес?

Стрес виникає, коли ви стикаєтеся з вимогами (обіцянка близьким та обов’язки на роботі), які перевищують ваші можливості. Як відреагує Ваша сім’я, якщо ви пропустите захід? Як відреагує шеф, якщо Ви залишите робоче місце? З такими питаннями середньостатистична родина стикається чи не щотижня.

Очевидно, що протистояння «Робота&Сім’я» може призвести до значного стресу, так як дві найважливіші та найвідповідальніші ролі дорослого життя конкурують за обмежений ресурс – час.

LelekaВони провели опитування і виявили, що ті, хто зазвичай переживають стресові ситуації стримано, відчували себе краще, ніж ті, хто керувався емоціями у вирішенні конфліктів.

Проблемно-орієнтований підхід полягає у виробленні в собі стратегії на зміну ситуації, яка викликає стрес. У тому числі це спроба змінити свою поведінку і навколишнє середовище. Опитані зазначили, що, як і раніше, відчувають тиск роботи на сімейні обов’язки, але тепер вони в змозі змінити ситуацію і, як наслідок, уникнути стресу.
Деякі фрази з цієї стратегії:
 -  спробував проаналізувати проблему, щоб краще зрозуміти її сутність;
 -  у мене є чіткий план дій!
 -  я думав про те, як людина, яку я поважаю, впоралась би з цією проблемою;
 - я проаналізував, що б я міг сказати, або зробити, опинившись в такій ситуації;
 -  я  придумав декілька різних вирішень проблеми;
 -  я  поспілкувався з людиною, яка б могла щось підказати, порадити;
 -  я  спитав поради у близьких та друзів;
 -  я стояв на своєму і боровся за те, що для мене важливо;
 -  я шукав компроміс і отримав досвід, вирішивши цю проблему.

У наведеному вище переліку способів вирішення проблеми є розмова з босом, проханням перенести захід, взяти участь у нараді у телефонному режимі, прохання допомоги колег тощо. Можливо, мова піде навіть про попереднє планування та обговорення дати та часу засідання, зручного для Вас.
Деякі кроки можуть працювати, деякі - ні, але принаймні Ви робите щось, щоб спробувати змінити ситуацію.
Емоційно-орієнтована модель реакції сприймається як менш ефективна, оскільки замість того, щоб активно змінювати ситуацію, що викликає стрес, людина просто фокусує увагу на тому, як пережити стрес. Таким чином, емоції, які мали б бути зосереджені на якості виконання роботи, направлені на протидію стресу, а не на його запобігання. Приклади емоційної реакції включають заперечення і бажання видавати бажане за дійсне. Деякі приклади:
 - не дам цій проблемі дістатися мене, не думаю занадто багато про це;
 - намагався забути все це. Хотів, щоб можна було змінити те, що сталося, або те, як я себе почуваю;
 - я мріяв про краще!
 - шкода, що це станеться, треба якось це пережити;
 - повірив у долю, але не пощастило;
 - пішов, ніби нічого й не сталося;
 - я намагався тримати свої почуття в собі;
 - спробував знайти позитив у отриманій ситуації;
 - уявив собі, як погано все могло би бути.
Згідно з дослідженнями, науковці переконані, що емоційно-орієнтована модель допоможе лише у тому випадку, коли Ви справді не можете ніяк вплинути на ситуацію. Ваші емоції будуть спрямовані на те, щоб шукати світлі сторони та позитивні риси. Вчені радять - проявіть ініціативу і спробуйте змінити ситуацію, яка викликає у Вас стрес. Можливо, це спрацює! Можливо, що ні, але ж Ви спробували!

Отже, яким чином варто вирішувати трудові та сімейні конфлікти та стреси? Які з моделей підійдуть Вам? Давайте обговоримо в розділі коментарів.

Інформацію взято з джерела


Матеріал підготувала: Біленко Валерія.