Шарон Джейсон, USA TODAY 14 березня 2013

Головне:

  • Чоловіки витрачають більше часу, ніж жінки, на оплачувану роботу
  • Жінки витрачають більше часу, ніж чоловіки, на роботу по дому і догляд за дітьми
  • Близько 33% батьків вважають, що вони не мають достатньо часу для своїх дітей

Leleka

Згідно з останніми дослідженнями, робочий час, що витрачається на оплачувану та неоплачувану роботу, у американських чоловіків і жінок майже однаковий. Перші працюють 45,6 годин на тиждень, другі - 45,2.
Але це не означає розподілу 50/50 у виконанні роботи оплачуваної та домашньої. Чоловіки витрачають приблизно на 10 годин на тиждень більше, ніж жінки, на оплачувану роботу, а жінки – приблизно на 6 годин більше на домашню роботу та додаткові 3 години на догляд за дитиною, - згідно з аналізом the Pew Research Center.

Рівний розподіл робочих годин є проблематичним і для батьків, які мають дітей віком до 18 років. Середня кількість годин на тиждень на оплачуваній роботі знизилася з 42 годин у 1965 році до 37 в 2011 році для татів, і збільшилася з 8 до 21 години для матерів. Тато сьогодні витрачає більше, ніж в два рази часу на вирішення домашніх справ, ніж це було в 1960-х (10 годин замість 4-х годин на тиждень), а матері - в той час як вони працюють більше – скоротили свій час на домашню роботу майже в два рази за той же період (18 годин замість 32-х на тиждень).

Цей аналіз ґрунтується як на історичних даних, так і на сучасних опитуваннях 2003-2011 років, проведених федеральним управлінням American Time Use Survey. Національною репрезентативною вибіркою було охоплено 2511 дорослих в США, серед яких 643 - батьки, які мають принаймні одну дитину у віці до 18 років.
Серед опитаних батьків 33% говорять, що вони не мають достатньо часу для своїх дітей. «І це не пов’язано з гендером, – говорить Кім Паркер, репортер the Pew Research Center. - Мами, так само як і тати, вважають це проблемою».
«Тати сьогодні перебувають під тиском внутрішніх суперечливостей, – переконує Крістофер Браун, який є виконавчим віце-президентом Національної ініціативи пропаганди відповідального татівства (некомерційна ініціатива в Germantown, штат Техас). – Багато років тому батько розглядався лише як спонсор сімейства. Сьогодні на перший план виходить не стільки фінансова, скільки емоційна роль, необхідність духовної підтримки».
Навіть якщо матері традиційно витрачають більше часу на домашнє господарство і догляд за дітьми, ніж батьки, загальний час роботи чоловіків (оплачуваний та неоплачуваний) є більшим. В той же час, батько має майже на три години більше вільного часу на тиждень, ніж мама (28 годин проти 25-и, відповідно).

Соціолог UCLA Сюзанн Бьянкі говорить, що зайняті роботою батьки знаходять нові способи, щоб проводити більше часу зі своїми дітьми.
«Такі батьки відпочивають разом зі своїми дітьми, – стверджує Бьянкі, -  організовують своє дозвілля так, щоб можна було взяти дитину із собою, обирають більш орієнтовані на дитину форми проведення дозвілля».
Якщо обидва члени родини працюють, то на роботу та догляд за домом і дитиною щотижня тато витрачає 58 годин, а мама – 59, тобто, майже порівну.

Серед матерів з дітьми до 18 років деякі стверджують, що вони воліли б працювати повний робочий день. Їх частка збільшилася з 20% у 2007 році до 32% у 2012 році; серед працюючих матерів - із 21% до 37%.
«Я не здивований тим, що жінки частіше хочуть працювати повний робочий день, – говорить Елен Галінські, президент некомерційного інституту «Сім’я та робота». – Жінки приносять 45% доходу в сім’ю, а 27% з них заробляють на 10% більше, ніж їхні чоловіки. Жінки не тільки дбають про свої сім’ї в традиційний спосіб, але й піклуються про економічний стан родин».
Хоча Pew аналіз зосереджено на співвідношенні часу зайнятості чоловіків та жінок, це не завадило авторам зробити висновок, що на якість шлюбу впливає час, проведений разом за виконанням домашньої роботи.
«Жінки хочуть, щоб їхні чоловіки допомагали у побуті, - тоді вони почуваються більш задоволеними своїм шлюбом», – говорить Ерін Холмс, доцент за напрямком «Сімейне життя»  Університету імені Brigham Young в Provo, штат Юта. Дослідження проводилось серед 160 пар, які одружилися в 2002 році.
«Люди рідко задумуються над тим, що певну домашню роботу швидше і приємніше зробити з чоловіком/дружиною, – говорить вона. – Подружжя розглядає можливість виконати цю роботу  50/50 або 60/40, але забуває про можливість зробити її разом».

Оригінал статті можна знайти за посиланням

Стаття з'явилася 14 березня 2013 у виданні «USA TODAY», під заголовком: «Men vs. women: How much time spent on kids, job, chores?»