Вчитись бути батьками і сім’янинами потрібно все життя

В рамках ініціативи «СумДУ - заклад дружний до сім’ї» та проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах» ми раді запропонувати вам електронну розсилку (інформаційний бюлетень) «Сім’я як партнерство». Ми переконані, що вчитись бути батьками і сім’янинами потрібно все життя. Тож, пропонуємо долучитись до цього навчання!
Якщо у вас виникнуть запитання – ви можете задати їх нашим спеціалістам - психологам та педагогам соціально-психологічної служби СумДУ, надіславши на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .
 
Теми сьогоднішнього випуску:

1.    П’ять заборон для батьків
2.    Щастя бути татом

Leleka

П’ять заборон для батьків

Правил на всі випадки життя про те, як виховувати дитину не існує. Всі діти різні. Кожна дитина унікальна, унікальні й наші з нею стосунки. Але є речі, які протипоказані при спілкуванні з будь-якою дитиною без винятку. Мова йде про те, чого батькам робити не можна.
Ніде правди діти, навіть самі терплячі батьки час від часу під «гарячу руку» все ж «зриваються», але нерідко до недозволених прийомів вдаються просто через незнання. Давайте запам'ятаємо недозволені у вихованні прийоми так само добре, як ми пам'ятаємо заповідь "Не убий!".

 

Не принижуй дитини!

Ми легко можемо сказати дитині: "А кращого ти нічого не міг придумати? У тебе взагалі голова на плечах є?" і так далі. Щоразу, коли ми говоримо щось подібне, ми руйнуємо позитивний образ сина або доньки.

 Не загрожуй!

"Якщо ти ще раз це зробиш – заробиш у мене!", "Якщо ти ще раз вдариш братика, я тебе..." Щораз, коли ми так говоримо, ми вчимо дитину боятися й ненавидіти нас. Погрози зовсім марні - вони не поліпшують поведінку.

Не вимагай обіцянок!

Добре знайома ситуація: дитина завинила, а мама їй говорить: "Пообіцяй, що більше ніколи не зробиш так", - і одержує, звичайно, обіцянку. А через півгодини дитина повторює свою витівку. Мама скривджена й засмучена: "Ти ж обіцяв!". Вона просто не знає, що обіцянка нічого не варта для маленької дитини. Обіцянка, як і її сестра, погроза, стосуються майбутнього. А дитина живе тільки в сьогоденні. Якщо вона чутлива і совісна, то вимагання обіцянок буде розвивати у неї почуття провини, якщо ж вона не надто чутлива, це тільки навчить її цинізму: слово - це одне, а справа - зовсім інше.

Не опікуй занадто!

Це применшує дитину в її власних очах. Зайва опіка привчає її до думки, що сама вона нічого робити не може. Багато батьків недооцінюють можливості дітей діяти самостійно. Візьміть за правило: "Ніколи не роби за дитину те, що вона може зробити сама".

Не вимагай негайної покори!

Уявіть, що чоловік говорить вам: "Люба, кинь все і негайно приготуй мені каву". Як вам це сподобається? Так само вашій дитині не подобається, коли від неї вимагають, щоб вона негайно полишила своє заняття. Краще попередити заздалегідь: "Через десять хвилин будемо обідати". Тоді можемо дозволити дитині побурчати трохи: "Ой, мама… Я ще пограю". Сліпе беззастережне підпорядкування характерне для маріонетки, а це не сприяє формуванню незалежної, самостійної людини.


Leleka

Щастя бути татом

СумДУ, скориставшись святковою нагодою Дня батька, висловлює вдячність всім татусям, які відповідально ставляться до долі своїх дітей.

Розмаїття любові та підтримки, які дають дитині обидва батьки - мама і тато – безперечно, несуть більше переваг, ніж ці самі почуття від одного з батьків. Діти більш здатні справлятись з труднощами в своєму житті, маючи різний досвід та багатство знань, отримані від обох батьків.

З самого початку життя зв'язок між дитиною і батьком важливий для формування її характеру. Ми часто недооцінюємо роль, яку відіграє у нашому житті тато, його вплив на наше виховання та наше сімейне життя в подальшому. Тато по-соколиному пильно стежить за тим, щоб убезпечити від можливих загроз своїх дітей та сім’ю. Почуття любові, мудрості та захищеності, що несе тато своїм дітям, неповторні. Він – герой, наставник, друг, гуру та радник, від якого ми отримуємо безумовну батьківську любов.

Стаючи кращим татом:
7 способів як цьому може зарадити дружина
(поради для жінок, які корисно буде прочитати і чоловікам)

1. Подивіться на речі з точки зору вашого чоловіка
Жінки зазвичай співставляють свою роботу з роботою, що виконують їхні чоловіки. В цьому змаганні більшість чоловіків з тріском програють. Але чоловіки, як правило, вимірюють свій вклад в домашні справи, співставляючи його з батьковим (свого тата), а іноді співставляючи з тим, що роблять друзі та співробітники. За цією шкалою багато чоловіків почуваються достатньо задоволеними своїми внесками у домашні справи.

2. Упорядкуйте стандарти
Подивимося правді в очі - чоловіки і жінки часто мають різні стандарти. Підлаштування Ваших стандартів до стандартів чоловіка не означає, що дитина буде щодня носити один і той самий одяг. Існує багато різних способів зміни пелюшок, ігор, навчання та розваг дітей. Ваш не єдино правильний.

3. Поводьтесь з чоловіком як з партнером, а не як з помічником
Так само як чоловіки повинні переосмислити свою сімейну роль як «помічників» мами, так і жінки повинні змінити свої уявлення про те, чого по праву можна очікувати від  чоловіків. Звернення до чоловіка за допомогою тільки зміцнює його думку про те, що він НЕ несе такої ж прямої відповідальності за виховання дітей. Натомість попросіть чоловіка виконати його частку роботи.

4. Хваліть вашого чоловіка
Чоловіки зазвичай НЕ люблять робити те, що змушує їх відчувати себе некомпетентними. У той же час, більшість чоловіків люблять компліменти. Наголошуйте на тому, ЯКУ значну роботу він робить, і попросіть зробити те ж саме ще раз - навіть якщо він робить це не зовсім так, як зробили б Ви.

5. Не будьте воротарем
Навіть якщо Ви знаєте, як припинити плач дитини, давайте Вашому чоловікові спробувати зробити це у свій спосіб. Чоловіки і жінки мають різні підходи до виконання одного й того ж завдання. Татусі, до того ж, потребують впевненості, яка приходить тільки з практикою.

6. Визнайте, що Ви не можете робити ВСЕ
Нехай ваш чоловік знає, що у вас є межі. Усвідомлення ним того, що Ви просто не можете робити ВСЕ призведе таки до зростання його активності у домашніх справах.

7. Передивіться розподіл домашніх обов’язків
При розподілі обов'язків багато пар мають проблеми, пов’язані з визначенням того, що саме означає термін «робота». У багатьох сім'ях, наприклад, пари помиляються, не визнаючи догляд за дитиною такою ж роботою, як будь-яка інша.

Час від часу делегуйте свої обов’язки - нехай один зробить вечерю, а інший розслабиться. Цей вид домовленості допомагає вам зрозуміти та оцінити внесок, який робить кожен. Ви і Ваш чоловік маєте розробити власний шлях розподілу обов'язків та взаємодопомоги, який влаштовує обидві сторони.

Випуск підготовлено:

фахівцями координаційного центру гуманітарної політики СумДУ, а саме:
•    Гендерного ресурсного центру
•    Соціально-психологічної служби
•    Центру підтримки сім’ї «Студентський лелека»