Leleka

В суботу, 6 липня, в канун свята Івана Купала на культурно-спортивному комплексі "Колос", що в Недригайлові, відбулося Купальське свято, яке є візитною карткою Недригайлівщини. Гості з усіх куточків України щороку поспішають на берег Сули, щоб прийняти участь у самобутньому, з народними традиціями, обрядами дійстві, що вже більше сорока років проходить на теренах району.

Жителям Недригайлова та його гостям було представлено справжню окрасу свята - "Ярмарковий балаган" з перевдяганням в літературних героїв та демонстрацією різних сцен з життя українців минулого. А найцікавішою розвагою для молоді на Івана Купала стали стрибки через ритуальне вогнище, бо до теперішнього часу існує повір’я, що купальський вогонь наділений здатністю спалювати усе погане (невдачі, хвороби).

Громадська організація «Інтелект Сумщини» у партнерстві з СумДУ також долучилась до свята, запропонувавши свою інформаційно-розважальну акцію для молоді у рамках проекту з формування відповідального відношення до репродуктивного здоров’я жінок «Збережи життя».

Організатори акції розповсюджували серед гостей свята буклети «Запланований вибір», які містять інформацію щодо сучасних методів планування сім’ї. Адже на Івана Купала традиційно молодіжні гуляння були спрямовані на пошук кохання та гадання про подальшу долю з коханим.

Інформаційна акція від «Інтелекту Сумщини» та СумДУ, в свою чергу, покликана допомагати у прийнятті життєво важливих рішень щодо власного здоров’я та здоров’я того, кого любиш.

Таким чином виконавці проекту привертають увагу молоді до потреби відповідального ставлення до репродуктивного здоров’я та свідомого планування майбутнього сімейного життя. Очікується, що подібні просвітницькі акції сприятимуть поліпшенню здоров’я, що значно впливає на демографічну ситуацію та забезпечує соціально-економічний розвиток країни.

Заходи проекту «Збережи життя» мають на меті захистити репродуктивне здоров'я українських жінок та подружжя за рахунок ширшого використання належних і ефективних сучасних методів контрацепції як альтернативи небажаній вагітності та абортам.

У рамках проекту запланована низка цікавих пізнавальних заходів для молоді. Тож запрошуємо - приєднуйтесь! Всі, хто бажають долучитись, - отримати консультацію з репродуктивного здоров’я, стати учасником чи волонтером на заходах, звертайтесь, будь-ласка, за адресою: СумДУ, аудиторія Г-711, або за телефоном 687 796.

Проект «Збережи життя» реалізується в рамках Програми "Здоров’я жінок України" Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).