Leleka

З самого народження дитини плач – це його засіб спілкування з навколишнім світом. Якщо дитина голодна або прийшов час змінити підгузок, якщо її щось непокоїть або ж вона просто хоче привернути увагу дорослих – вона плаче. Але як відрізнити, плаче дитина за необхідності або ж просто вередує?

Перше, що потрібно зробити – набратися терпіння. Ніколи і нічого не виходить відразу й саме собою. Необхідно докласти зусиль, щоб навчитися визначати, чому плаче саме Ваша дитина. У безлічі випадків плач дитини супроводжують і інші ознаки, які покажуть Вам, що крихті потрібна Ваша допомога.

Отже, якщо дитина зголодніла. Коли дитина голодна, віна плаче протяжно, вимогливо і голосно, червоніє, простягає ручки. Для того, щоб визначити, чи голодна дитина, досить зігнутим мізинцем торкнутися куточка його рота. Якщо новонароджений відразу повертає голову і відкриває рот – значить, він голодний. Необхідно нагодувати дитину, навіть незважаючи на те, що належний час ще не підійшло.

Дитина відчуває незручність. Дитина може відчувати незручності від мокрих підгузків і тоді віна плаче не перестаючи, її плач пхикаючий, може ставати то сильніше, то слабше. Також незручності малюкові може доставляти незручний одяг або незручне положення тіла, попрілості. В цьому випадку дитина спочатку пхикає, кричить заперечливо, намагається змінити своє становище, махає ручками і ніжками. Якщо Ваш малюк відчуває незручності, то потрібно ці незручності усунути і дитина заспокоїться.

Дитина перегрілася. У разі перегрівання малюк плаче, хникає і розкидає ручки і ніжки. Шкіра малюка червоніє і на ній може висипати пітниця, а температура крихти може навіть підвищитися до 37,5. У цьому випадку дитину потрібно роздягти (стежачи при цьому за відсутністю протягу) і обтерти вологим рушником, а при підвищеній температурі – зняти підгузок. Якщо це не допомагає, то підвищена температура може сигналізувати про захворювання, тому варто звернутися до лікаря.

Дитина змерзла Малюк, якому холодно, починає кричати раптово, пронизливо. Потім його плач переходить в тихе тривале пхикання, малюк гикає, рухає ручками та ніжками. Про те, що дитина мерзне, свідчить прохолодна шкіра спинки або животика, грудей. Дитину потрібно утеплити, одягнувши його в більш теплий одяг або ж одягнувши йому на ніжки теплі шкарпетки, а на ручки – рукавиці.

У дитини болять вуха. Коли у малюка болять вуха він кричить особливо голосно і пронизливо. При болях у вухах при першому ж ковтку під час годування дитина починає кричати, так як ковтати йому боляче. Перевірити чи болять вушка у вашого крихітки ви можете, натиснувши на козелок вуха (такий виступаючий горбок). Якщо вушко болить, дитина різко скрикує. В такому випадку біль у вухах викликана скоріше всього отитом. Про те, як лікувати отит у малюка, краще порадитися з лікарем.

У дитини болить живіт. Живіт у дитини найчастіше болить від кишкових коліків, оскільки травнева система дитини ще тільки формується. Попадання в кишечник бульбашок повітря викликає у дитини сильні болі. Характерний плач у разі коліків – з пронизливими зойками, між якими бувають короткі проміжки. Допомогти дитині можна, якщо зігріти його, наприклад покласти теплу грілку на животик. Часто застосовують спеціальну газовідвідну трубочку, яка сприяє виведенню газів з кишківника. Якщо трубочка не допомагає, можна дати дитині активоване вугілля або кропову воду. Про застосування спеціальних препаратів краще проконсультуватися у лікаря.

У дитини ріжуться зубки. Дитина може плакати від болю, що виникають, коли у нього ріжуться зубки. На ріжуться зубки може вказати підвищене слиновиділення, кусання малюком своїх пальчиків або інших предметів, почервоніння ясен, порушення сну. Також у малюка може знизитися апетит. Допомогти дитині в цьому випадку можна, якщо дати їй  пожувати щось трохи охолоджене (але не занадто холодне!) Наприклад спеціальне дитяче зубне кільце.

Дитина втомився або не хоче засипати. Втомлений малюк починає хникати, він втрачає цікавість до навколишніх предметів. Малюк, який не хоче засипати, при спробах вкласти його спати, плаче, перебирає ніжками, намагається звільнитися від пелюшок. Якщо дитина втомилася і не може заснути, необхідно усунути всі подразники: вимкнути світло, прибрати джерела шуму. Можна погойдати малюка на руках, заспівати йому колискову. Ще сприяє гарному сну вечірня прогулянка на свіжому повітрі в тихому, приємному місці.

Буває й так, що дитина плаче тому, що таким чином просить уваги дорослих. В такому випадку достатньо підійти до малюка, покачати його, заспівати йому колискову, тобто показати, що батьки поруч і піклуються про нього, або спробувати рухливі ігри для дітей.
Кожна мама поступово вчиться розуміти свою дитину.

З часом вона вже може практично безпомилково визначати причину плачу свою дитину і знає, як діяти. Але молодій мамі не слід проявляти занепокоєння або дратівливість при дитині, адже часто діти плачуть, реагуючи на стурбований стан матері. Тому тільки спокійна, здорова мати, її ласка і турбота, допоможуть маленькій людині освоїтися в цьому складному для нього світі!