Leleka

З 1 по 7 серпня більш ніж 120 країн світу відзначають Міжднародний тиждень підтримки грудного вигодовування. Команда проекту, долучившись до цієї події, бажає всім мамам з малюками успішного грудного вигодовування та пропонує свою підтримку тим, хто її потребує.

 

            

                                                   Десять квадратних метрів кохання         Грудне вигодовування. Це натурально

Грудне вигодовування має життєво важливе значення для здоров'я та благополуччя дітей, матерів, сімей, суспільства та навколишнього середовища в цілому. Один з ключових моментів покращення практики грудного вигодовування полягає у необхідності  підтримки мами-годувальниці вдома і в суспільстві. Групи підтримки грудного вигодовування, в яких матерів навчають та консультують за принципом «рівна – рівній», є життєво важливою частиною захисту, заохочення та підтримки грудного вигодовування.

Розуміючи потреби молодих мам та їх бажання дати своїм дітям найкраще, проект «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ» пропонує послуги групи підтримки та консультування з грудного вигодовування. Щотижня можна відвідати заняття, в якому висвітлюються переваги грудного вигодовування та правила його успішної організації, та щодня отримати необхідну телефонну консультацію. Зазвичай учасниками занять за місяць стають близько 60-и осіб, за консультацією звертаються 6-8 мам. Частіше за все мам тривожать питання збереження грудного вигодовування у період так званих «лактаційних кризів». У відповідь на це та інші актуальні для мам питання нами підготовлені вичерпні відповіді - матеріали, які можна знайти у відповідній рубриці сайту за посиланням: http://leleka.sumdu.edu.ua/uk/2013-02-26-19-54-25/161-stati.html

Щороку Тиждень підтримки грудного вигодовування звертає увагу суспільства на найбільш важливі питання в організації оптимального вигодовування немовлят для того, аби створити найкращі для цього умови. Цьогорічний

Тиждень підтримки грудного вигодовування спрямований на:   
-  Привернення уваги до важливості взаємної підтримки матерів на початку та впродовж грудного вигодовування
- Ознайомлення широкого загалу з високоефективними перевагами консультування матерів за принципом «рівна-рівній» та об'єднання зусиль навколо розширення програм рівного консультування
- Заохочення діяльності тих, хто підтримує грудне вигодовування
- Популяризацію місцевих груп підтримки годуючих матерів для того, аби до них можна було звернутися за допомогою
- Привернення уваги уряду та системи охорони здоров’я до потреби втілення та  дотримання кроків, необхідних для успішного грудного вигодовування.     

Причиною проведення заходів з нагоди Тижня є поки що неоптимальна практика вигодовування малюків по всьому світові. Багато матерів не дотримуються виключно грудного вигодовування, або припиняють його достатньо рано, навіть якщо народжують дитину у «Лікарні, дружній до дитини». Впродовж перших днів та тижнів після пологів у мам не завжди є час аби відвідувати заклади охорони здоров'я, тож підтримка з найближчого оточення та громади є вкрай необхідними. Традиційно таку підтримку надавали старші жінки. Однак у зв’язку зі змінами у способі життя суспільства, зокрема, з урбанізацією, спадковість необхідної підтримки була втрачена. Але мама все одно потребує підтримки - і від медичних працівників, і від батька дитини, і від родичів, і від подруг.

Економічно ефективним способом забезпечення необхідної підтримки матерів показало себе консультування за принципом «рівна-рівній». У такий спосіб підтримка мами з найближчого оточення у поєднанні з консультантами з грудного вигодування та кваліфікованими професіоналами доповнюють одна одну.

З чого все почалось

П'ятдесят сім років тому у США сім годуючих матерів зібралися разом і з’ясували, що вони здатні успішно годувати грудьми завдяки отриманню певних знань, навичок та емоційній підтримці. Вони також зрозуміли, що багато інших матерів теж могли б годувати грудьми, якби вчасно отримали необхідні знання і підтримку. Так розпочався рух на підтримку грудного вигодовування, який охопив увесь світ. Так народилася підтримка від матері до матері.