Leleka

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосив про початок нової кампанії боротьби з насильством щодо дітей. Вона супроводжується показом емоційного відеоролика за участю актора та Посла доброї волі ЮНІСЕФ Ліама Нісона, в якому він демонструє глядачам різні ситуації прояви «невидимого» насильства.

«Ця 15-річна дівчинка піддалася груповому згвалтуванню», - говорить він, і камера показує покинуту квартиру. «Цей вчитель б'є хлопчика за те, що той розмовляв у класі, а інші учні спостерігають за цим», - коментує він наступну сцену.

«Якщо ви не були свідками випадків насильства щодо дітей, це ще не означає, що їх немає, - заявив Нісон. - Зробіть невидиме видимим. Допоможіть нам припинити насильство щодо дітей! Приєднуйтесь до нас! Заявіть відкрито про свою позицію!»

Нова ініціатива ЮНІСЕФ зародилася на хвилі громадського обурення, яка прокотилася по світу після цілого ряду страхітливих злочинів щодо дітей. У жовтні 2012 року було вчинено замах на 14-річну Малали Юсафзай в Пакистані, в грудні того ж року світ здригнувся від вбивства в міста Ньютаун, штат Коннектикут, США, 26 школярів і вчителів. У 2013 році отримали розголос кричущі випадки групового згвалтування дівчаток в Індії та Південній Африці.

«Насильство щодо дітей вчиняється всюди: в будь-якій країні, в будь-якій культурі. Де б і коли б дітям не завдавали шкоди, наше обурення і гнів з цього приводу повинні дійти до всіх і кожного. Ми зобов'язані зробити невидиме видимим, - заявив Виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк.

Основна ідея ініціативи ЮНІСЕФ «Покласти край насильству щодо дітей» - змусити людей в усьому світі усвідомити всю серйозність проблеми і приєднатися до глобального, національного чи місцевим руху за його викорінення.

Точних статистичних даних про масштаби насильства щодо дітей немає. Але навіть наявна обмежена інформація шокує. За даними ВООЗ, приблизно 150 мільйонів дівчаток і 73 мільйонів хлопчиків у віці до 18 років піддавалися сексуальному насильству та експлуатації. Згідно з висновками, що містяться в доповіді МОП 2005 року, щорічно 1,2 млн. дітей стають жертвами торговців людьми.

Дитячий фонд нагадує, що насильство залишає не тільки фізичні рани, але і завдає дитині глибоку психологічну травму.

Центр новин ООН