Делегація Центру підтримки сім'ї СумДУ відвідала Німеччину

Leleka

На початку лютого в рамках дружньої до сім’ї ініціативи делегація Центру підтримки сім’ї СумДУ відвідала університет Оснабрюк в Німеччині. Навчальний візит став можливим завдяки підтримці Європейського Союзу, який фінансує університетський проект «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах». 
Метою поїздки було вивчення досвіду постійного партнера СумДУ – університету Оснабрюк – у створенні середовища, доброзичливого до сім’ї.

Колектив кафедри філософії, політології та інноваційних соціальних технологій у складі старшого викладача Андріани Костенко, практичного психолога Людмили Колісник, аспірантки Юлії Савельєвої та викладача Олени Плигун був приємно вражений багатовекторністю підходів університету Оснабрюк до підтримки сімей.
Під час перебування в Оснабрюці – і в самому місті, і в університеті - добре відчувалась атмосфера дружності до батьків та дітей. Підходи до підтримки сім’ї дозволяють і батькам і дітям відчувати себе «на своєму місці» скрізь – у навчальних корпусах, студентських гуртожитках, столових, бібліотеках. Комфортні та чутливі до наймолодших умови є звичною для німців річчю, а присутність малюків в студентському середовищі виглядає напрочуд органічно, через те, що всюди оснащені дитячі куточки та майданчики. Будівлі університету легко доступні для дитячих візочків. В кожному корпусі передбачені умови для годування та перевдягання дитини (чим, до речі, не нехтують займатись і татусі). В їдальні університету малюкам пропонують спеціальне меню, яке надається безкоштовно, а дитячі стільчики та спеціальний посуд роблять догляд за малюками максимально зручним.
Ультрасучасний дитячий садочок для дітей студентів та співробітників університету, який щойно розпочав свою роботу, просто приголомшив новітніми можливостями для розвитку дітлахів. До речі, останні приймають якнайактивнішу участь у дослідницьких програмах університету, виступаючи учасниками наукового процесу. Крім того, заклад опікується питаннями батьківської компетентності та міжособистісного спілкування в молодих сім’ях, організовуючи щомісячні засідання батьківських клубів, поширюючи тематичну літературу (в тому числі для дітей), надаючи психологічну підтримку. Серед найближчих планів університету – організація послуги екстрено необхідного догляду за дитиною вдома, на випадок, якщо вона не може відвідувати громадські місця разом з батьками. Варто зауважити, що так дбайливо німці опікуються не лише власними дітьми, - всі, хто відвідують конференції в Оснабрюку, можуть приїздити разом з дітьми.
Університет Оснабрюк піклується про дітей не лише з університетських кіл. Вже 15 років тут впроваджуються неформальні підходи до роботи з дітьми початкової школи на рівні всього міста. Так, добре відома в Оснабрюці ініціатива під назвою «Балу і ти» робить вагомий внесок у вирішення проблеми дезадаптації дітей з соціально-уразливих груп. Задля цього студенти-волонтери щотижня присвячують свій особистий час дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Волонтер Балу та його підопічний школяр - Мауглі – разом вчать уроки, відвідують кіно, театри, музеї та просто грають на свіжому повітрі. В такий спосіб діти засвоюють життєві навички – прийняття рішень, відповідальності, концентрації уваги, комунікації. І вчителі, і батьки, і самі діти відмічають позитивні результати цих заходів. В такий спосіб університет Оснабрюк долучається до довгострокових програм з вирішення соціально-важливих питань та демографічних проблем міста та країни в цілому.
Досвід університету Оснабрюк є особливо доречним для СумДУ, який нещодавно розпочав реалізацію проекту з підтримки молодих студентських сімей. «Питання поєднання батьківських зобов’язань з професійними стає все більш актуальним як у нашій державі, так і в Європі, – зауважила за підсумками поїздки до Оснабрюку Юлія Савельєва. – Нам було надзвичайно корисно побачити, як розвивалася та яких масштабів набула ініціатива створення умов для молодих сімей у Німеччині».
Відвідавши Німеччину, делегація Центру підтримки сім’ї вкотре переконалася, що 3-річний проект СумДУ з підтримки молодих студентських родин «Заклад, дружній до сім’ї» є початком великої справи – відродження сімейних цінностей.