Leleka

З початком вересня цього року в Україні стартувала всеукраїнська громадська кампанія "Зробимо українські міста дружніми до сімей!". Координатором кампанії в Сумській області виступив Сумський державний університет у партнерстві з громадською організацією Демократичний Альянс Жінок.

Метою кампанії є популяризація ідеї дружнього до сімей міста та стимулювання державних і приватних закладів до створення зручностей, що дозволяють сім’ям з дітьми відчувати себе бажаними відвідувачами громадських місць, будь-яких установ, магазинів, кафе і т.д. Кампанією вже охоплено 12 регіонів України.

Найрозвиненіші країни світу вже давно потурбувались про те, щоб молоді матері та батьки почувались комфортно з дітьми різного віку в своїх містах. Пандуси, повивальні столики, дитячі кімнати в громадських місцях - запорука мобільності, а, значить, і можливостей активного життя як для дітей, так і для їхніх батьків. Тепер курс на подібні інновації бере і українське суспільство.

«Для СумДУ дружність до сім’ї вже стає традицією, саме тому ми стали співучасниками ініціативи, яка поширить кращі напрацювання у цій сфері на рівні міста та всієї України», - зауважила керівниця Координаційного центру гуманітарної політики СумДУ Ніна Світайло. Партнери з Демократичного Альянсу Жінок також впевнені, що дружнє до сімей облаштування міст має стати обов’язковою нормою для України.

В рамках кампанії "Зробимо українські міста дружніми до сімей!" передбачено кілька ініціатив:

- Наповнення відкритого он-лайн ресурсу – Карти дружніх до сімей закладів http://women-da.org/karta/ , де будуть відмічені громадські місця трьох рівнів: Дружні до немовлят, Дружні до дітей, Дружні до сімей.

- Подання звернень щодо облаштування громадських місць дружніми до сімей зручностями.

- Відзначення тих, хто відповідає критеріям дружності до сім’ї відповідною емблемою.

Наприкінці року планується презентація наповненої карти та плану дій щодо проведення дружнього до сімей облаштування м.Суми.