Leleka

Мері отримала добру освіту, однак змалку вона стала свідком домашнього насильства і зазнала розчарування через обмежені можливості жінок і гендерні стереотипи свого часу. Згодом вона прийняла сміливе рішення – розпочати кар’єру письменниці. Це був безпрецедентний на той час випадок: саме Мері проклала шлях майбутнім послідовницям Вірджинії Вулф та власній доньці – знаній письменниці Мері Шеллі.

Написавши книжку «Права чоловіків», яка миттєво стала популярною, вона продовжила роздуми у найвідомішій своїй праці «Захист прав жінок» (1792). У Франції Мері – самотня жінка з немовлям, народженим у революційну пору кінця XVIІІ століття – опублікувала праці про початок революції. Коли Британія оголосила Франції війну, Мері загрожувало ув’язнення, а чимало її друзів таки було ув’язнено і навіть страчено. Щоб запобігти такому розвиткові подій, батько немовляти Ґілберт Імлей офіційно одружився з Мері.

Року 1795 Мері намагалася відшукати Імлея і відновити взаємини, але він відкинув її, хоч вона й була законною дружиною. У відчаї Мері двічі спробувала скоїти самогубство. На щастя, письменниця переборола глибоку депресію та продовжила свій творчий шлях. Через кілька років вона вийшла заміж за Вільяма Ґодвіна, вільнодумного колегу по перу, який закохався у Мері, прочитавши її твори. Незабаром після народження дитини Воллстонкрафт трагічно загинула. Донька Вільяма та Мері – Мері Шеллі – згодом стала славетною письменницею.

Праці Мері Воллстонкрафт та, пізніше, її доньки заклали основи прав жінок. Сучасники авторки та навіть молоде покоління письменників цуралися її через позашлюбну дитину; життєва боротьба Мері назавжди закарбована у її творах. Добру репутацію Воллстонкрафт вдалося повернути допіру 1855 року, коли зародився рух за надання жінкам виборчого права. Деякі науковці навіть охрестили її праматір’ю боротьби за право голосу. З 1960-х років Мері Воллстонкрафт називають ініціатором феміністичного руху. Її заклик звучав дуже просто. Жінки мають таку ж здатність мислити, як і чоловіки, і тому володіють внутрішньою здатністю та правом голосувати.