Leleka

Ан Девіно, Euronews:

“Політика – це світ чоловіків. Таке уявлення – досі актуальне для багатьох європейських країнах. Після років боротьби ситуація покращується, але потрібен час: нині чим вище сягає кар‘єрна драбина, тим менше довкола жіночих облич.”

Ванда Новіцька, віце-спікер парламенту Польщі:

“Вони ставляться до тебе як до “справжньої жінки”, хочуть бути милими, прочинити тобі двері, але одним із феміністичних гасел було: “відчиніть нам двері, але не до будинку, а до парламенту!”

У парламентах країн ЄС в середньому працює одна жінка на трьох чоловіків. Десять років тому 22% парламентських місць обіймали жінки, сьогодні ця цифра зросла лише до 27%.

Ситуація сильно відрізняється від країни до країни. Наприклад, у парламентах Швеції, Фінляндії та Іспанії кількість жінок-законодавців сягає 40%, тим часом в Угорщині, Кіпрі, Румунії їх не більше 15%.

Польща в цьому питанні прогресує. Жінок у парламенті там нині менше чверті, але рух за право на політичну кар‘єру жінки вже кілька років стрімко розвивається.

Одна із засновниць феміністичного руху у Польщі Ванда Новіцька – віце-спікер парламенту країни. Вона каже, що до жінки дуже часто не дослухаються:

Ванда Новіцька, віце-спікер парламенту Польщі:

“Коли жінка говорить у здебільшого чоловічому середовищі, чоловіки зазвичай її не слухають. Вони одразу ж починають дивитися у свій Ipad, заводити розмову з іншими. Жінці непросто на таке дивитися, тому що вона одразу ж починає думати про те, що вона нецікава, що даремно говорить. Бо якби було інакше, її б слухали.”

Домогтися, аби жінок почули – було основною метою так званого Жіночого конгресу. Його заснували лише 4 роки тому, і відтоді тисячі жінок збираються у залі Палацу культури і науки у Варшаві, у компанії лише кількох чоловіків. Серед них – прем‘єр-міністр.

Хенрика Бохняж – одна із засновниць жіночого руху та впливова бізнес-особа. Ми познайомилися з нею на зустрічі, де обговорювалося становище жінок у Польщі. Вона пригадує, як зародився рух після падіння комуністичного режиму.

Хенрика Бохняж, співзасновниця Жіночого конгресу:

“Нас було кілька подружок і ми зрозуміли, що всіма змінами у Польщі керують чоловіки. Тож ми вирішили організувати семінар про роль жінок у суспільних змінах. Під час обговорення програми семінару, ми зрозуміли, що такий формат – затісний, потрібна конференція. І все закінчилося величезною подією у Варшаві, яку відвідало 5 тисяч жінок. Ми нікого не знали, але атмосфера була такою неформальною. Після першого конгресу ми просто не могли зупинитись, адже всі питали: “Коли буде наступний конгрес? Нам потрібен наступний!”

Перший практичний результат роботи руху Польща побачила в 2011. Тоді була затверджена законодавча вимога до виборчих списків партій, аби вони мінімум на 35% складалися з жінок.

Цей закон деякі теж називають дискримінаційним, але він приніс свої плоди, кажуть активістки:

Агнєшка Козловська-Раєвіч, держслужбовець

“Ця квота змусила партії зацікавитися у жіночих кадрах. Кількість жінок, що взяли участь у виборах після ухвалення закону зросла вдвічі.”

І кількість жінок, обраних до парламенту теж зросла, але тільки на 4%, адже деякі партії розташували своїх кандидатів жіночої статі наприкінці виборчого списку. Що, звичайно ж, зменшило їх шанси бути обраними.

Ан Девіно, Euronews:

“У Європі 89% лідерів політичних партій – чоловіки. У Польщі на чолі основних політичних сил ще жінок не було”.

Боротьба Жіночого конгресу триває. Соціолог Малґожата Фушара вважає, що потрібно зосередити зусилля на сільських районах, бо саме село є бастіоном консерватизму та дискримінації за статевою ознакою:

“Найважливішим є те, що жінки у селі готові боротися за жіночі права, за покращення свого становища, вони постійно організовують зустрічі на місцях. І місцеві уряди все частіше підтримують їх. Розпочалася певна співпраця між жінками та місцевими урядами, вони – на одному боці.”

Ванда Новіцька, віце-спікер парламенту Польщі:

“У Польщі спостерігається позитивна динаміка. Схоже, що все більше людей, у суспільстві та серед політиків розуміють, що політика без жінок не може далі існувати. Жінки потрібні у політиці, щоб вирішувати питання, важливі для жінок.”

Цифри, справді, демонструють зміни у ставленні до жінок при владі, але мине певний час, перш ніж жінки обіймуть важливі посади на чолі країни.

Матеріал взято із сайту 

http://ua.euronews.com/2013/09/30/a-woman-s-place-is-in-parliament/