Leleka

Нещодавно на базі СумДУ пройшов форум «Збережи життя», на якому підбито підсумки роботи над спільним проектом Громадської організації «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» та Сумського державного університету. Метою просвітницького проекту за підтримки програми "Здоров’я жінок України" Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) було формування у молодіжному середовищі відповідального ставлення до жіночого репродуктивного здоров’я. 

Впродовж п’яти місяців в нашій області тривала інформаційна кампанія, спрямована на привернення уваги населення, особливо молоді, до важливості відповідального ставлення до репродуктивного здоров’я. Форум став черговою нагодою зібрати освітян та студентів навколо обговорення здобутків та визначення подальшої стратегії промоції фундаментальних людських цінностей - здоров’я, кохання, сім’ї. Адже від того, наскільки суспільство дбає про вказані цінності, багато в чому залежить благополуччя жінок та країни в цілому.

В рамках форуму відбулись презентації проекту для представників ВНЗ з різних регіонів України та студентства СумДУ, дискусія-круглий стіл з представниками місцевих НДО, органів влади та самоврядування, тематична ділова гра для студентів, книжкова виставка «Збережи життя».

Окрема увагу приділялась досвіду об’єднання зусиль громадських організацій, науковців та студентства навколо втілення програм, спрямованих на збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї у діяльність ВНЗ (на прикладі Сумського державного університету), напрацюванню механізмів їх популяризації у академічному середовищі.

Учасники форуму дійшли згоди, що для сучасної молоді вкрай необхідним є навчання безпечній репродуктивній поведінці, навичкам прийняття життєво-важливих рішень, відповідального ставлення до міжособистісних стосунків. Все це сприятиме зниженню рівня непланованих вагітностей, недовіри до сучасних методів планування сім’ї, інфекцій, що передаються статевим шляхом тощо.

Попереду у «Інтелекту Сумщини» та СумДУ наступний етап реалізації проекту «Збережи життя» Програми "Здоров’я жінок України" Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Тож, найближчим часом областю пройде низка інформаційних заходів, спрямованих на формування у молоді стійкої мотивації до збереження репродуктивного здоров’я.