Leleka

Студенти-волонтери Сумського держуніверситету та Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка проводять рейди перевірок сумських закладів громадського користування на наявність умов, які роблять перебування у них комфортним для відвідувачів будь-якого віку – від малечі до осіб найповажнішого віку.

Нагадаємо, що проведення акції у Сумах ініціював Центр підтримки сім’ї СумДУ, що стало логічним поширенням його політики «Заклад, дружній до сім’ї» на рівень громади. Ініціатори акції переконані, що засвоєні молоддю ще з університетської лави елементи культури дружності до сім’ї мають знаходити своє продовження у суспільстві в цілому.

На теперішній час маємо кілька приємних новин для сумчан. Скористатись зручностями, які є достатньо важливими для сімей з маленькими дітьми, можна на Сумському автовокзалі – там, як нас запевнила адміністрація, цілодобово безкоштовно працює Кімната для матері з дитиною.

В одному з найбільших торгових центрів Сум - універмазі «Київ» - передбачений необхідний мінімум для діток, які вже вийшли з віку немовляти: пандус для візочків, ліфт, кімната для дітей на 5-6 поверхах. Хотілось би звернути увагу адміністрації на необхідність облаштування універмагу зручностями для немовлят – сповивальним столиком та кімнатою з доступом до водопостачання, бо «Київ» щоденно відвідує достатньо багато людей, у тому числі з малюками.

Джем-Бар ресторану «Кристалл»(проспект Шевченка, 30), хоч і не є легко досяжним (бо знаходиться на другому поверсі, на який можна дістатись лише сходами), все ж має кімнату, де батьки можуть, за необхідності, перевдягти маленьку дитину. Крім того, даний заклад має дитяче меню та дитячий банкетний зал. Тож і не дивно, що у цьому закладі часто відзначають дитячі свята та мають налагоджені зв’язки з аніматорами.

Кафе «Scorini» (проспект Шевченка, 15а) волонтери без перебільшення назвали сімейним, бо там є і зручний пандус, і стільчики для годування дитини, і кімната догляду за дитиною, і дитяче меню. На підтвердження цього – кількість відвідувачів з дітьми, яких на момент рейду було навіть більше, ніж тих, хто завітав без дітей.

У Дитячому парку «Казка» також відчувається прагнення відповідати критеріям дружності до сім’ї. Зала оформлена у казковому стилі, має ігрову зону та куточок з живими тваринками у клітках. За символічну плату працює аніматор. Обслуговування досить швидке, що є дуже важливим для перебування з дитиною. Одна з відвідувачок, мама маленької дитини, зазначила, що страви для діток від одного року дуже прості, смачні й корисні.

Кафе знаходиться на першому поверсі та не має сходів, тобто якщо дитина навіть і вийде за двері, не впаде. Біля кафе - пішохідна зона. Хоча відвідувачка і не помітила дитячих стільчиків для годування та мала певні зауваження до туалету, який є загальним для трьох залів, та не враховує зросту дітлахів.

Окремий інтерес для волонтерського рейду представляють банківські установи. Так, у відділенні "Приватбанку" по вул.Харківській, 32, є комфортні стільці для очікуючих. Вхід до закладу має пандус, а під банкоматом є підставка для дітей. Менеджери цього та інших банківських відділень, хоч і не дозволяли проводити фотозйомку у банках, все ж до ініціативи ставились переважно дружньо та обіцяли покращувати свої послуги.

Волонтери стверджують, що в цілому брати участь у акції їм цікаво, особливо, коли бачиш позитивну налаштованість керівництва закладів до ідеї дружності до сім’ї. Одна з волонтерок зауважила: «Мене приємно здивувала атмосфера і персонал в таких закладах, як кінотеатри «Дружба», «Космос», «Планета кіно», галерея «Академічна» та Театр для дітей та юнацтва. Адміністратори, директори, касири - це привітні люди, які із задоволенням відповідали на всі запитання». Хоча елементів інфраструктури в даних закладах не виявилось, всі кінотеатри були оснащені пандусами.

Тож, акція «Зробимо українські міста дружніми до сімей!» продовжується. Сподіваємось, що власники закладів, зрозумівши очевидні переваги участі в акції, створюватимуть умови, що поважають потреби всіх громадян, незалежно від віку. Однією з переваг участі закладів у процедурі оцінки на відповідність критеріям дружності до сім’ї, є підвищення популярності серед клієнтів. Заклади, які успішно пройдуть оцінку, будуть відзначені на спеціальній он-лайн мапі акції (http://women-da.org/karta/).

Очікуємо, що кількість охочих долучитись та продемонструвати свої зручності для відвідування сім’ями, надалі ставатиме більше, а маленьким сумчанам жити у Сумах буде комфортніше.