Leleka

8 листопада у Літературній вітальні СумДУ відбулась непересічна подія – філософський батл на тему «Любов – благо. Любов – зло». Студентами 2-го курсу спеціальності «Реклама і зв’язки з громадськістю» були представлені власні, зроблені на основі аналізу уявлень різних філософів, проекти щодо однієї з найбільших таємниць світу – любові.

До участі у батлі запросили також майбутніх журналістів, а оцінювало зусилля команд, що змагалися, журі з представників кафедри філософії, політології та інноваційних соціальних технологій та літературної вітальні.

Ініціатором та духовним натхненником батлу стала доцент кафедри ФПІ Козинцева Тетяна Олександрівна. Її новаторський підхід до проведення заняття був охоче підтриманий студентами. Одна з команд-учасниць відстоювала позицію, що любов є суцільним благом, а інша, навпаки, - що любов є злом, від якого трапляються всі людські трагедії. Учасники намагалась використати будь-які можливості схилити присутніх до своєї точки зору – у хід йшли і розробка відповідної емблеми команди, і слайд-шоу, і відеоролики, і вислови відомих філософів, і навіть власні дослідження.

Таким чином кожен зміг продемонстрував вкрай необхідні для його майбутньої професії вміння доносити до аудиторії своє бачення, переконувати у правоті своєї позиції. Інколи питання, що виникали в ході батлу, та градус суперечки починали переростати буквально у шквал емоцій – бо тема була надто чуттєва, надто хвилююча і для тих, хто звеличував любов, і для тих, хто її намагався цуратися.

Визначення філософів щодо любові, які наводили команди-учасники, підтвердили багатогранність цього феномену. Оптимістична спроба студентів з’ясувати природу любові, підтвердила глибину та складність, з якою стикались вчені з часів Античності до Постмодерну у осмисленні вічної теми любові, що захоплює всіх нас, незалежно від розмаїття інших уподобань.

І все ж, як не прагла молодь знайти єдине виправдання своєї позиції, дати відповідь на питання, що значить любов, та як впливає вона на того, хто любить, і того, кого люблять, - часу та переконливих аргументів для цього не вистачило, як, врешті-решт, і у всіх наймудріших представників людства. Кожен з нас, напевне, має сам для себе вирішити – чи віддаватись у полон цього всепоглинаючого почуття, чи залишитись осторонь. Хіба що… чи є такий вибір можливим?

Зі свого боку Центр підтримки сім’ї, визнаючи за любов’ю фундаментальну життєву цінність, приєднався до батлу з тим, аби відзначити заохочувальними призами всіх його учасників.