Leleka

Генеральна Асамблея ООН у 2000 році оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до проблеми насильства. 

25 листопада залишається в історії трагічним прикладом - цього дня в 1961 році в Домініканській Республіці за наказом домініканського правителя Рафаеля Трухильо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками.

Традиційно цей день знаменує початок 16 днів проти насильства. З 25 листопада по 10 грудня  докладаються особливі зусилля для того, щоб зорганізуватися і боротися з насильством щодо жінок, яке є кричущим порушенням прав людини. Цей рік є особливим – представники Генеральної Асамблеї ООН пропонують поширювати обізнаність, використовуючи в одязі помаранчевий колір, що символізує нашу прихильність цій справі.

У посланнях 2004-2005 рр. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун говорить, що «насильство щодо жінок надзвичайно поширене, властиве всім культурам і стосується жінок незалежно від їхньої раси, достатку, походження». Він стверджує, що жінки стикаються з насильством у правовій сфері і в повсякденному житті.

«Насильство щодо жінок заподіює невимовні страждання, горе сім’ям, від якого страждають і старі, й малі. Це доводить громади до зубожіння, не дозволяє жінкам використовувати всі свої потенційні можливості, обмежує економічне зростання і підриває розвиток», - зазначає пан Генеральний секретар у посланні 2013 року.

«Я вітаю заклики покінчити із насиллям, якого, за оцінками експертів, впродовж свого життя зазнає кожна третя жінка. Я підтримую лідерів, які допомагають ухвалювати закони і забезпечувати їх дотримання, а також змінювати менталітет». Згідно з даними ООН, близько 70% жінок страждають від побутового насильства, а щорічний обсяг торгівлі людьми становить від 0,5 до 2 мільйонів . Жінки і дівчата складають близько 80% від загального обсягу виявлених жертв. За словами гендиректора Всесвітньої організація охорони здоров’я Маргарет Чан, ці дані свідчать про «епідемію» насильства щодо жінок у світі. «Ми також бачимо, що світові системи охорони здоров’я можуть та повинні зробити більше для тих жінок, які стикаються з насильством», - додає пані Чан.

Сумський державний університет також долучився до організації тематичних заходів, виступивши ініціатором кампанії «Стоп насильство!» впродовж листопада-грудня 2013 року. В рамках кампанії відбудуться семінари та тренінги для учнів шкіл міста Суми та студентів СумДУ. Студентам також буде запропоновано «Гендерний кінозал», під час якого відбудеться перегляд та обговорення кінофільмів на тему насилля. Цього року до проведення заходів у СумДУ долучилась волонтерка Корпусу Миру Ешлі Вічман, яка вже провела тематичне заняття для іноземних студентів.  

Запрошуємо всіх небайдужих переглянути відеоролики на тему «Стоп насильству!»  за посиланнями:

http://www.youtube.com/watch?v=obvkCwA1vY4/

http://www.youtube.com/watch?v=Ff3kqn5Vty0/

http://prytulok.ucoz.ru/news/stop_nasillju/2012-03-20-86/

та долучитись до справи викорінення насильства.