Сучасний світ потребує дистрибуції жіночого лідерства

Leleka

На початку травня аспірантка кафедри філософії, політології та інноваційних соціальних технологій Юлія Савельєва пройшла стажування за програмою «Vital Voices» («Життєво важливі голоси») у м.Варшава (Польща).

Ця програма, започаткована  Хіларі Клінтон та Мадленою Олбрайт, вже більше 10 років працює по всьому світу, поширюючи ідею важливості жіночого лідерства. Темою стажування стало «Підвищення повноважень та лідерських навичок жінок-представниць недержавних організацій з України».

Інвестиція у жінок сприяє покращенню життя цілого суспільства – ця теза стала головною у програмі. Впродовж десяти днів стажування цьому було присвячено велику кількість зустрічей, семінарів та тренінгів. Серед найбільш визначних - зустрічі з депутатами Польського Сейму, представниками недержавних організацій, бізнес-структур та відвідування VI Конгресу жінок Польщі. Варто зауважити, що на сьогодні представленість жінок у польському уряді щонайменше удвічі перевищує такий показник в Україні, а польські жіночі ініціативи та фонди суттєво покращують становище не лише жінок, а й дітей та родин в цілому.

Активну роль у такого роду діяльності приймають відомі та впливові жінки Польщі. Так, колишня перша леді держави Іоланта Квасьневська виступає засновницею фонду «Комунікація без кордонів», а жінка діючого президента Польщі Анна Коморовська є почесним меценатом фундації «Гуманність». Обидві вони докладають особистих зусиль до проведення прожіночих та сімейно-орієнтованих заходів, у чому на власні очі змогли переконатись учасниці програми «Vital Voices».   

У сучасному польському суспільстві спостерігається тенденція поєднання жінками своєї активної життєвої позиції з сімейними традиціями – успішні жінки  часто є мамами двох-трьох дітей та при цьому активно проваджують наукову, державну та суспільну діяльність. Як і в решті країн Європи, в Польщі постає питання поєднання професійної діяльності з сім’єю, але поляки активно намагаються знаходити в цьому баланс. За цим напрямком реалізовано кілька успішних проектів, здобутки яких були надзвичайно цікавими для ініціативи СумДУ «Університет, дружній до сім’ї».

Представлений польським колегам досвід «Студентського лелеки» отримав схвальні відгуки та пропозиції у поєднанні зусиль зі створення середовища, у якому дотримується рівність прав та можливостей чоловіків і жінок.