Конвенція по захисту жінок від усіх форм насильства набуває чинності

Leleka

Страсбург, 01.08.2014 - Європа починає відігравати провідну роль у захисті прав жінок у всьому світі, в той час як сьогодні набуває чинності Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та насильства в сім'ї.

Відома також як "Стамбульська конвенція", через те, що вона була відкрита для підписання у Стамбулі три роки тому, Конвенція зобов'язує уряди, які її ратифікували, вжити конкретних заходів для боротьби з усіма формами насильства щодо жінок: від переслідування і сексуального домагання до насильства в сім'ї, примусового шлюбу і каліцтва статевих органів.

НУО, уряди та громадянське суспільство відзначатиме набуття чинності конвенції 19 вересня у Римі на міжнародній конференції, яка буде проведена Радою Європи та італійським Міністерством закордонних справ і Палатою Парламенту Італії.

Одна із сильних сторін конвенції, яка є відкритою для країн по всьому світу, в тому, що вона створює незалежну групу експертів, які будуть повідомляти про те, як уряди дотримуються своїх зобов’язань.

Згідно з аналізом, нещодавно проведеним державами-членами Ради Європи щодо законодавства і правозастосовчої практики у боротьбі з насильством щодо жінок, уряди вдалися до ініціатив і заходів, які відповідають принциповим засадам конвенції. Проте аналіз, опублікований Комісією Радою Європи з питань рівності жінок та чоловіків, також вказує на прогалини і недоліки.

Пропонуючи комплексну основу, яка є юридично зобов’язуючою, конвенція спонукатиме до проведення заходів з профілактики та захисту і має призвести до збільшення кількості розслідувань, кримінального переслідування та засудження винних у насильстві.

"Всі повинні діяти негайно, щоб поліпшити життя багатьох жінок і дівчат, які піддалися актам насильства, просто через їх стать", зазначив Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у своєму відеозверненні сьогодні, закликаючи інші країни-члени підписати та ратифікувати конвенцію.

Контакти: Панос Какавіатос, тел. +33 390 21 5027