В Сумах та області вчились надавати першу психологічну допомогу дітям

Leleka

Впродовж жовтня-листопада у м. Суми та Сумській області пройшла серія тренінгів «Перша психологічна допомога дітям».

Заходи проводились спільно ГО «Інтелект Сумщини» та командою проекту «Університет, дружній до сім’ї» (Сумський державний університет) за підтримки Всеукраїнської ГО «Жіночий консорціум України» та “SavetheChildren”. Символічним стало проведення цих заходів у рамках Всесвітньої акції «16 днів проти насильства».

Учасниками тренінгів стали 109 осіб, переважно – майбутні соціальні педагоги та соціальні працівники. Тренінги навмисне було організовані в переважній більшості для маленьких міст нашої області, в яких доступ до опрацювання тем, які виходять за рамки навчальної програми, є обмеженим. Окремий інтерес представляв тренінг для шкільних соціальних педагогів, який пройшов за участі психолога державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області.  

Впродовж тренінгів учасники змогли дізнатись, що уявляє собою методика першої психологічної допомоги дітям, опрацювати алгоритм надання першої психологічної допомоги при першому контакті з дитиною, засвоїти важливі елементи ефективного спілкування з дитиною.

Важливим напрацюванням тренінгу можна вважати налагодження комунікацій між структурами та активістами, які надають різного роду підтримку внутрішньо переселеним особам (у т.ч. дітям) у Сумській області, а також засвідчення наявності у Сумській області людського ресурсу, який зможе, у разі необхідності, кваліфіковано надати першу психологічну допомогу дітям.

До довідки. Перша психологічна допомога – це загальновизнана, проста й дієва методика забезпечення первинної підтримки людей у кризових ситуаціях, яку нещодавно було введено у перелік Мінімальних стандартів охорони дитинства у ході гуманітарних акцій.