Leleka

13 березня психолог проекту Колісник Людмила відвідала лекцію професора Сілезького університету у Катовіце доктора філології, професора Ева Єнджейко, що проходила у науковій бібліотеці УАБС НБУ. Тема лекції: "Жінка – портрет, намальований словом".

У своїй лекції-презентації пані Ева Єнджейко, відомий польський лінгвіст, автор і співавтор багатьох наукових, науково-популярних публікацій і словників розповіла про образ жінки, зокрема польської, у свідомості сучасної людини, її місце і роль у культурі, що формується багатовіковим суспільним досвідом.

Уявлення про жінку, актуалізовані і модифіковані через літературу і фольклор, складаються в образ, повний суперечностей та загадковості, як підсумувала автор словами відомої польської пісні – "яка ти є насправді – того ніхто не знає...".

  Присутні також могли ознайомитися з виставкою "Жінки у науці", що була розгорнута у великій конференц-залі і проходила під патронатом Генерального консульства Польщі.
Результати дослідження польських колег мають важливе значення для вивчення гендерних питань в Україні, особливо з огляду на спільне історичне минуле двох країн. Подібні заходи дають можливість вивчати досвід зарубіжних колег та об'єднувати зусилля як для подальших наукових пошуків у даному напрямку, так і для вирішення певних проблемних питань.