В СумДУ вчились тому, як протистояти насильству

Leleka26-28 березня у Сумському державному університеті відбулась серія тренінгів для соціальних педагогів «Стоп насильству!» 

Сьогодні жоден навчальний заклад, який прагне створити імідж успішного джерела знань, не може обійтися без соціально-орієнтованих послуг. Соціальні сфера – це така собі ланка між людиною та реальним світом. Соціальні працівники сприяють встановленню гуманних, морально здорових відносин у суспільстві, створенню психологічного комфорту й безпеки особистості. Тож, розуміючи всю важливість роботи шкільних соціальних педагогів, СумДУ виступив з просвітницькою ініціативою для них, запропонувавши серію професійних тренінгів «Стоп насильству!». В основу програми тренінгів було покладено визнану у всьому світі як найбільш успішну концепцію життєвих навичок.

Протягом 3-х днів учасники тренінгу дізнались як за допомогою життєвих навичок можна гармонізувати свій внутрішній світ, пристосовуватись до несприятливих умов та вирішувати ситуації, з якими доводиться стикатись щодня, адже за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, «життєві навички» - це здатність людини до позитивної поведінки. Все це наразі використовується як ефективний інструмент попередження насильства, особливо у дитячому середовищі. Серед складових, які відпрацьовувались в ході тренінгу, - навички самоусвідомлення та самоповаги, скеровування емоцій, творчого вирішення завдань, спілкування та вирішення конфліктів, міжособистісних відносин, включаючи питання рівноправ’я статей, захисту прав дитини. Крім того, розглядались особливості індивідуальної та групової роботи з батьками з питань попередження насильства над дітьми.

Соціальні педагоги-учасники тренінгу не лише мали змогу відпрацювати вправи для засвоєння життєвих навичок на власному досвіді, а й визначити існуючі можливості для інтеграції концепції життєвих навичок в освітні програми з профілактики насильства у сумських школах.

Проведені тренінги стали частиною глобальної ініціативи «Право на висловлювання своєї думки: профілактика насильства, у тому числі сексуального, і просування в СНД судово–психологічних процедур, дружніх до дитини», що реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Жіночий консорціум України», та кампанії «Мудрі батьки - щасливі діти», що ініційована Українським фондом «Благополуччя дітей» з метою захисту дітей від жорстокого поводження шляхом популяризації відповідального батьківства та ненасильницьких методів виховання. Ці організації забезпечили підготовку тренерів та роздаткові матеріали для учасників.

 Фото з тренінгу "Стоп насильству!", що пройшов у стінах СумДУ