Тиждень підтримки грудного вигодовування

       Тиждень підтримки грудного вигодовування – 2017: долучаймося!

Цього року з 1 по 7 серпня світ 25-й раз поспіль відзначає тиждень підтримки грудного вигодовування. Тема цьогорічного тижня "Підтримка грудного вигодовування: створення альянсів без конфлікту інтересів", що підкреслює необхідність спільної роботи задля загального блага підтримки грудного вигодовування.

Згідно останніх досліджень Lancet, оптимальне грудне вигодовування дозволяє врятувати 823 тисячі дитячих життів щороку та з року в рік збагачувати глобальну економіку на 302 мільярди доларів.

Науково доведено, що грудне вигодовування може відігравати важливу роль у досягненні Цілей сталого розвитку, а саме тих, що стосуються здоров'я матері та дитини, неінфекційних хвороб, освіти, бідності, економічного зростання та зменшення нерівності. Тиждень грудного вигодовування - 2017 - це можливість визначити роль різних стейкхолдерів, оскільки успіх у грудному вигодовуванні буде залежати від співпраці, вільної від конфлікту інтересів.

Грудне вигодовування - це не лише материнська відповідальність. Воно вимагає підтримки урядів, системи охорони здоров'я, сім’ї, громади, роботодавців та установ. Жінки повинні мати право на точну об'єктивну інформацію щодо грудного вигодовування, необхідну для поінформованого вибору. Вони також мають право на якісне медичне обслуговування і право на належний захист материнства на робочих місцях. Крім того, дружнє середовище та відповідні умови у громадських місцях мають важливе значення для забезпечення
успішної та постійної практики годування грудьми.

Задля підвищення рейтингу грудного вигодовування важливими є захист, сприяння та підтримка грудного вигодовування. Захист передбачає адаптацію, впровадження та моніторинг втілення Міжнародного зведення правил маркетингу замінників грудного молока та відповідних резолюцій Всесвітньої організації охорони здоров'я; сприяння означатиме надання точної та неупередженої інформації щодо харчування немовлят; не менш важливою є підтримка жінок під час пологів, вдома, у громадах та на робочих місцях.

З нагоди Всесвітнього тижня грудного вигодовування 2017 року хотілось би нагадати урядам про обов'язок захисту матерів від комерційного тиску з боку ринку замінників грудного молока. Також уряди мають контролювати діяльність системи охорони здоров'я, несучи  відповідальність за надання медичних послуг матерям та немовлятам, уникаючи можливих ситуацій конфлікту інтересів. В цілому ж цей тиждень має стати нагодою для активізації зусиль всіх нас у просуванні грудного вигодовування!