СумДУ працює на попередження насильства у школах

26 вересня 2017 р. Сумським державним університетом у партнерстві з Сумським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти було проведено обласну науково-практичну конференцію «Сучасні підходи до попередження насильства в загальноосвітніх навчальних закладах»


Конференція зібрала заступників директорів загальноосвітніх навчальних закладів, науковців, практичних психологів зі всієї області. Серед тем, що обговорювались - психологічна безпека освітнього середовища, ставлення до проблеми насильства, явище булінгу, розвиток емоційного інтелекту. Присутнім були представлені результати дослідження гендерних аспектів насильства у школах України, яке у 2016 р. виконав ЦСГАРД Сумський державний університет.

Також учасникам та учасницям було презентовано програму «Попередження насильства серед дітей та щодо дітей у загальноосвітніх навчальних закладах», що виконується ГО «Жіночий консорціум України» за підтримки Save the Children in Kosova від Уряду Швеції у партнерстві з Сумським державним університетом. Основна ціль програми - дотримання права дитини на захист від насильства через ефективний механізм побудови безпечного середовища у школі, а саме - плани попередження насильства. Як з’ясувалося, реалізації програми передував кількарічний пілотний проект на рівні 14-и шкіл, серед яких – загальноосвітня школа у м. Бровари, що на Київщині. Отже, запрошена учасниця конференції, завідувач навчально-методичним центром психологічної служби відділу освіти Броварської районної адміністрації,Діхтярук Тетяна, поділилась досвідом створення дружнього до дітей середовища у школах, а саме - планування й організації роботи з попередження насильства.

Попереду у програми «Попередження насильства серед дітей та щодо дітей у загальноосвітніх навчальних закладах» п’ятирічна діяльність зі школами Сумщини, адже на сьогодні учасники й учасниці конференції дійшли згоди, що існуюча тенденція, за якої школа постає не лише середовищем основної соціалізації дітей, а й місцем, де діти найчастіше у своєму житті зустрічаються з насильством, потребує ретельної уваги та пошуку як нових, так і застосування апробованих успішних практик. На виконання поставленої цілі від СумДУ працюватиме команда спеціально підготовлених тренерок – Колісник Людмила, Костенко Андріана, Савельєва Юлія і Павленко Ганна.