Європейський парламент більшістю голосів визначив 2014 рік Роком підтримки поєднання роботи та сімейного життя

Leleka

Представники Конфедерації організацій з питань сім’ї у Європейському Союзі (Confederation of Family Organisation - COFACE) з гордістю оголосили, що 7-го лютого 2013 року Європейським парламентом офіційно зареєстровано 388 підписів (більше половини його членів) Декларації №32 щодо призначення 2014 року Європейським Роком поєднання роботи і сімейного життя.

Після підтримки трьох головуючих держав Євросоюзу (Ірландія, Литва і Греція) також отримано схвалення від Європейського парламенту. Це досить потужний сигнал для Президента Європейської Комісії та голів держав-членів.

Конфедерація організацій з питань сім’ї у 2014 році виказує готовність очолити альянс організацій громадянського суспільства у підготовці та успішній реалізації проекту, який матиме вагоме значення в житті багатьох сімей, жінок, чоловіків і дітей у Європі.

Передісторія Конфедерації та кампанії

Конфедерація організацій з питань сім’ї у Європейському Союзі уявляє собою плюралістичне об’єднання, що складається з близько 50 організацій-членів з різних країн ЄС. Конфедерація працює у напрямку створення дружнього до сім’ї середовища, дозволяючи сім'ям та їх членам отримувати достатньо фінансових ресурсів, доступні якісні послуги та адекватний розподіл часу для того, щоб жити і насолоджуватися сімейним життям з почуттям гідності та гармонії.

Кампанія за проголошення у Європі 2014 року Роком поєднання роботи і сімейного життя має вже кількарічну історію, протягом якої реалізовано чимало проектів, заходів, переговорів та досліджень, що доводили важливість справедливої сімейної політики. В якості символу кампанії 2014 року обрано пінгвіна. Чому саме пінгвіна? Свій вибір автори пояснюють тим, що пінгвіни мають своєрідну «декретну відпустку» і для двох майбутніх батьків природно ділитися своїми обов’язками.

Як тільки «матуся» відкладає півкілограмові яйця, її харчові запаси вичерпуються. Тоді вона дуже обережно передає яйце «татові», перш ніж негайно повернутися в море, де протягом двох місяців буде харчуватися. Саме «тато»-пінгвін висиджує яйце в складках шкіри протягом 65 днів, використовуючи накопичений жир. Після двох місяців «матуся» повертається. Далі батьки по черзі навідуються до моря та доглядають дитину.

Як пояснюють активісти Конфедерації: «Цей факт став вражаючим природним прикладом гендерної рівності та розподілу обов’язків у вихованні дітей. Саме тому пінгвін став символом нашої кампанії. Така модель турботи про дитину сприяє руйнуванню стереотипів щодо гендерних ролей та забезпечує можливість гендерної рівності в обох сферах життя: сімейній та робочій».

Більше інформації можна знайти за посиланнями: http://eyf2014.wordpress.com/ та http://www.coface-eu.org/en/About/Overview/

Контактні особи: Zoltan Vadkerti, Advocacy Officer / Tel: +32 2 500 56 95 / Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Ana Pérez, Communication Officer / Tel: +32 2 500 56 93 / Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Конфедерація підтримується Програмою Європейського Союзу з працевлаштування та соціальної солідарності - PROGRESS (2007- 2013). Більше інформації: http://ec.europa.eu/progress/