Проект «Знову до роботи» проводить дослідження та запрошує молодих батьків заповнити анкету

Leleka

Проект «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною» проводить дослідження та запрошує молодих батьків заповнити анкету з оцінки потреб щодо повернення до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною. Анкета знаходиться за посиланням

Завданнями дослідження є: визначити проблеми, які існують у молодих батьків, які повертаються до роботи після відпустки по догляду за дитиною; визначити позицію молодих батьків щодо корисності різних ініціатив, які мають сприяти їхньому поверненню на роботу (їм будуть запропоновані деякі варіанти, які мають бути визначені експертами при складанні анкети); визначити позицію молодих батьків щодо здійсненності ініціатив, які мають сприяти їхньому поверненню на роботу.

Анкета є важливою для створення моделі реінтеграції батьків, що повертаються до роботи після відпустки по догляду за дитиною. Проблема, на розв’язання якої спрямовано проект, є доволі актуальною і полягає в тому, що умови повернення матерів і батьків до роботи після відпустки по догляду за дитиною є несприятливими. За даними Мінсоцполітики понад 1,2 млн. осіб, які мають дітей до 3 років, користуються правом на відпустку по догляду за дитиною, з них біля 400 тис. повертаються щорічно на ринок праці.

За даними експертів, 25-30% матерів і батьків змушені звертатись до служби зайнятості в пошуках роботи, так як роботодавці відмовляються поновлювати їх на займаних раніше посадах. Одна з причин таких рішень – невпевненість роботодавця у тому, що професійні якості та навички матері залишаться на належному рівні після тривалої відпустки. За висновками експертів для повноцінного повернення у професійне середовище працівнику потрібно близько 6 місяців.

В результаті цього жінки отримують нижчі зарплати, повільно просуваються по кар’єрних сходах, мають нижчий рівень економічної незалежності та гірший доступ до фінансових ресурсів і прийняття рішень. У 2011 році середня зарплата жінок складала 71% середньої зарплати чоловіків, а розрив у доходах був ще більшим (середній дохід жінок склав 62-63% від середнього доходу чоловіків).

Згідно з українським законодавством, жінки мають 126 днів відпустки у зв’язку із вагітністю і пологами. Після цього мати (або батько) можуть взяти відпустку до 3 років, протягом яких роботодавець зобов’язаний зберегти робоче місце. Протягом цієї відпустки держава виплачує допомогу у розмірі 130 грн. на місяць без врахування доходів або у збільшеному розмірі, який залежить від сукупного доходу сім`ї.

За даними Мінсоцполітики, станом на 01.01.2013 р. допомогу в розмірі 130 грн./міс отримали 799 тис. осіб, 480 тис. отримали допомогу у збільшеному розмірі. Середня тривалість відпустки складає 1 рік і 9 місяців. Переважна більшість батьків беруть таку відпустку, тому що не мають іншої можливості забезпечити догляд за дітьми.