Як зробити місто комфортним для усіх: філософія універсального дизайну

Leleka

В Україні проживає близько 2% вагітних жінок та велика кількість сімей з дітьми молодшого віку. Саме ці групи людей не завжди мають доступ до ключових об'єктів інфраструктури, а, отже, повноцінного життя. Не секрет, що батькам з дітьми на візочках перебувати у публічних місцях не завжди комфортно. Ускладнення пересування, а отже, комунікації, підсилюється незручною системою розташування будівель, систем і служб, які забезпечують життєдіяльність суспільства. 

Водночас, доступна розбудова інфраструктури є економічно привабливою. Вона більш гнучка й життєздатна, оскільки існує менше потреб для коштовної адаптації на пізніших стадіях. Вагітні жінки та сім’ї з маленькими дітьми є цінними споживачами, і їх належний доступ до ключових об’єктів інфраструктури має розглядатись не тільки як моральне питання, але й як перевага для розвитку бізнесу. Спеціалісти наголошують, що врахування особливостей різних людей суттєво розширює ринок, а отже, для бізнесу з’являється значно більше можливостей заробити.

Важливе значення тут має концепція універсального дизайну, яка набуває все більшої актуальності у світі. Пригадайте - подорожуючи і відвідуючи інші країни світу, вам не раз впадала в око велика кількість сімей з дітьми у візочках, які при цьому вільно пересуваються по місту, їздять у громадському транспорті, подорожують, і живуть повноцінним життям. І справа не в тому, що закордоном більше таких людей, ніж в Україні, але там створені відповідні умови для їх життя.

Універсальний дизайн - це стратегія, економічно ефективний підхід, який спрямований на те, щоб проектування та компоненти середовища, виробів, комунікацій, інформаційних технологій чи послуг були однаково доступні та зрозумілі всім і відповідали вимогам цього користування. 

Універсальний дизайн стосується містобудування, навігації, обладнання приміщень, доступності послуг тощо. Окрім цього, він має відношення і до шкіл та університетів, які переважно не враховують різних можливостей людей. 

"Кожна людина проходить свій життєвий цикл і на різних етапах має різний рівень мобільності. Дитина до 7 років не може відкрити важкі двері. Вагітна жінка чи молода мама з дитиною не пройде сходами підземного переходу. Людина похилого віку чи юнак, що тимчасово втратив мобільність через травму, не зможуть подолати перешкоди на вулиці, які є абсолютно непомітними для людей 30 років. І таких прикладів можна називати безліч. Та універсальний дизайн покликай створити світ доступним та зручним для нас всіх, незалежно від можливостей", - зауважує  фахівець Ольга Красюкова-Еннс.  

Одним із прикладів універсального дизайну є плоский вхід в будівлю. Такий дизайн допомагає пересуванню людей з дитячими колясками, приносить користь людям з інвалідністю, або тим, хто переносить важкі і великі речі в приміщення.

Деякі кроки в напрямку універсального дизайну в Україні вже зроблено. Приміром, трамвай "Електрон", який курсує у Львові, повністю адаптований для пересування молодих батьків з дитячими візочками та людей з обмеженими можливостями.

Як зауважують експерти, універсальний дизайн - справа часу та зусиль влади і громадськості. Що ГО можуть зробити для поширення знань про універсальний дизайн, а також його запровадження

- громадські організації мають працювати з відповідними органами влади і пояснювати їм необхідність запровадження універсального дизайну;

- у рамках певних проектів, громадські організації можуть самі створювати відповідні середовища - наприклад, на своїх робочих місцях. Цим самим вони подаватимуть приклад іншим роботодавцям;

- громадські організації можуть визначати відповідні критерії для створення універсального дизайну та контролювати їх виконання.

Загальноприйнято, що ширина тротуару за чинними будівельними нормами повинна бути не менше 1,50 м. Така мінімальна ширина забезпечує можливість розминутись людині з візочком з пішоходом. Або ж загальним правилом, є те, що кожна будівля чи споруда повинна мати як мінімум один вхід доступний для людей з візочком. А пороги в дверях будь-якого закладу не повинні перевищувати 2,5 см. Двері в будівлі повинні бути шириною не менше 85 см. Запитаймо самі себе чи дотримуються ці норми в Україні. Громадським організаціям є над чим працювати!

За матеріалами сайту ГУРТ