Три роки подолання стереотипів: якими вони були?

Leleka

Цьогоріч, 1 червня, «Центру підтримки сім’ї», що діє при Сумському державному університеті, виповнюється 3 роки. Керівники проекту підсумували виконану роботу та говорили про перспективи розвитку.

Ніхто не хоче згадувати труднощі. Але завдяки ним усе й починається

Так влаштована  людина, що ніхто із нас не хоче згадувати щось погане, що було в нашому житті. Натомість команда проекту воліє розповісти суспільству про виконану роботу, досягнутий успіх та можливості на майбутнє. А труднощі – необхідний елемент будь-якого розвитку. Адже коли є перепони – їх хочеться долати, так і народжується щось величне.

Тож, без короткого екскурсу в історію  не обійдеться. Варто згадати, що центр діє з 2011 року у рамках дослідницького грантового проекту «Студентський лелека», наданого Програмою рівних можливостей та прав жінок в Україні Програми розвитку ООН. Реалізація соціально важливого задуму відбулася шляхом впровадження у СумДУ ініціативи «Університет, дружній до сім’ї».

Не секрет, що прогрес людства відбувається завдяки невеликій кількості ініціативних, рішучих людей. Відтак і команда «Університету, дружнього до сім’ї» налічує небагато кадрів. Та кожен із них професіонал, відданий своїй справі: менеджерка, координаторка, експертка з ґендерних питань, практичний психолог, соціальний педагог, офіс-менеджерка, менеджер по зв’язкам з громадськістю, журналістка, адміністратор веб-сайту. Свого часу кожен із них мав самостійно протоптувати доріжку до створення проекту, адже такий досвід унікальний, перший на теренах України. Ініціатива виникла після перегляду відповідних програм, які вже давно й успішно діють на території багатьох європейських держав.

Спочатку можливість запровадження «Центру підтримки сім’ї» у Сумському державному університеті обговорювалась на рівні ВНЗ. Тут були задіяні структурні підрозділи університету, кожен із яких має свою спеціалізацію, що і можливо було використати для укомплектування команди проекту. Після ретельного обдумування того, як різні кадри мають співпрацювати, як можна розшири поле їхньої діяльності, очільники ініціативи склали чітке уявлення й відповідно зорієнтували дії кожного на проект. Важливо те, що адміністрація університету завжди була зацікавлена у втіленні ініціативи.

З часом проектом зацікавились міністерства освіти і науки та соціальної політики України. Але старт ініціатива отримала коштами СумДУ. Перші півтора роки центр підтримувала ООН, потім (і дотепер) Європейський союз. Підтримка останнього дозволила центру створити власний сайт, але на постійному балансі проект тримає Сумський державний університет. А з 2014 року центр входить до Європейської конфедерації підтримки сім’ї.

Три кити ініціативи

Будь-яка історія має свою точку відліку. Зазвичай вона пов’язана із конкретним іменем. У випадку ініціативи «Університет, дружній до сім’ї» такою людиною є Ніна Світайло. Саме вона заклала перші цеглинки будівлі під назвою «Центр підтримки сім’ї» при СумДУ.

–Я ніколи не намагалася згадувати труднощі. Вважаю, що якщо щось зроблене, отже, зробити це було можливим. Що заради цього довелося подолати – не важливо.

Наголошую на 3-х основних ідеях, втілити які покликана наша ініціатива:

  • проект «виріс» всередині університету, із потреб його студентів та персоналу. Будуть гранти, чи їх не буде, ініціатива продовжуватиме розвиватися, адже окрім тимчасових проектів ми маємо основне поле діяльності, яка є необмеженою у часі й незалежною від грантодавців. Тобто, ми зуміли створити соціально орієнтований університет. Тому не можна виключати реалізацію аналогічних ініціатив в  інших ВНЗ України;
  • скористатися послугами центру може кожен, хто так чи інакше стосується СумДУ. Це і ректор, і викладач, і студент і прибиральник. А послуги ці мають широкий спектр: вихователь для дитини, різні консультації, залучення до здорового способу життя, активний відпочинок, підготовка до батьківства, тренінги і т.д.;
  • поступовий вихід проекту за межі одного університету, збільшення його масштабів. Це зростання не тільки на рівні всеукраїнському, але й всеєвропейському.

Зараз ми активно плануємо провадити в України досвід аудиту: перевірки компетентними людьми (зокрема, членами нашої команди) ВНЗ на предмет можливості створення у ньому «Центру підтримки сім’ї». Та не лише це. Плануємо також обєднати декілька кафедр нашого університету для проведення курсу занять із медіаграмотності у рекламі (задля недопущення насильства та відхилень у психіці дітей). У ході діяльності у нас зявляються усе нові й нові ініціативи. Ми памятаємо, що наш проект не передбачений законодавчо, але й не заборонений. От саме у полі цієї формальної «незабороненості» ми й працюємо ,– говорить менеджерка проекту Ніна Світайло.

Дитина чи кар’єра: вибір без вибору

Сьогодні молода людина усе частіше постає перед вибором: родина або навчання. Ця проблема стара, як світ, але існує й понині. Проект «Центру підтримки сім’ї» спрямований саме на те, щоб кожному надати можливість створювати сім’ю, паралельно професійно зростаючи. Центр проводить двонаправлену роботу: і з дітьми, і з батьками.

За словами експертки з ґендерних питань «Центру підтримки сім’ї» Андріани Костенко, одне із головних завдань полягає у тому, щоб послуги центру були якісні та доступні, а не просто наявні. Для цього експерткою провадиться постійний моніторинг виконання проекту, професійна підтримка, консультативна допомога, вносяться пропозиції щодо вдосконалення діяльності.

Андріана Костенко стверджує, що важливо долати стереотипи, які перешкоджають нам. Одним із них є стала думка про «жінку-кар’єристку». Це гендерний стереотип. Навчання з одночасним створенням родини здатне подолати його. Власне, за словами експертки, це і є одним із напрямків діяльності ініціативи. Але навіть тут важливо знайти баланс, а не вдаватися до крайнощів.

Локальне – у глобальне

Особливість проектів, подібних «Центру підтримки сім’ї», полягає ще й у тому, що вони впливають на людські цінності. Скажімо, якщо студентка наважилася народити дитину, залишає її у дитячій кімнаті, то і ця дитина «вийде у світ» зі стабільними, вірними життєвими цінностями. Вона знатиме, що проблеми можна подолати, є куди звернутися, не засуджуватиме інших. Окрім того, вона запроваджуватиме такі ж ініціативи на рівні установ, з якими контактуватиме.

Університет не тільки видає дипломи, а й формує людські принципи.  «Університет, дружній до сімї» – це заклад, дружній до особистих проблем, – наголошує Андріана Костенко.

Таким чином, локальне переростає у глобальне. І це стосується не лише учасників проекту, але і його виконавців.

Я починала працювати педагогом у дитячій кімнаті. Тепер я вже координаторка проекту. Можливо, я би не розвивалася у карєрному плані, але «Центр підтримки сім’ї» користується неабияким попитом, тому і цікаво працювати на його розширення.

Коли я працювала вихователькою, найбільше мені запам’ятався наш перший маленький «відвідувач» – 4-місячний Міша. Я дуже здивувалась, адже навіть дитячі садки не приймають таких маленьких діток, але ми впоралися. Потім були й менші «клієнти», але й досвід до того часу вже накопичився.

Загалом за три роки можу виділити такі фази у діяльності проекту: ажіотаж при відкритті, спад популярності, становлення постійного попиту ініціативи. Останнє не дивує, адже багато хто вже скористався послугами центру й зрозумів, наскільки це зручно та корисно,– говорить координаторка «Університету, дружнього до сім’ї» Юлія Савельєва.

Будь-яке демократичне суспільство прагне рівноправ’я. Саме створення та впровадження «Центру підтримки сім’ї» має на меті надати усім членам суспільства рівні права для реалізації з практичної точки зору.

Час збирати каміння?

За три роки функціонування проекту було проведено безліч акцій, тренінгів, конкурсів, конференцій. Також ініціатива СумДУ «Університет, дружній до сім’ї» отримала нагороду Фонду Східної Європи; делегація «Центру підтримки сім’ї» СумДУ відвідала Німеччину, щоб обмінятися досвідом створення середовища, доброзичливого до сім’ї; створено документальний фільм про студентську сім’ю «Навчання й кохання поряд!»; Юлія Савельєва отримала перемогу у номінації конкурсу «Волонтер року 2012»;  отримано призове місце на Всеукраїнському конкурсі відео-презентацій «Візуалізуй свої дії»; ХНУМГ імені О. М Бекетова став партнером ініціативи СумДУ  «Університет, дружній до сім’ї» (усього ж, на сьогоднішній день, таких партнерів близько 40); взято участь у виставці соціальних та екологічних проектів CSRMarketplace і т.д.

Це тільки фундамент!

Команда «Центру підтримки сім’ї» вважає, що така ініціатива має бути у кожній організації. Але досить часто виходить так: люди бачать необхідність створення такого проекту, але завзятості для його реалізації не вистачає. Саме тому «Університет, дружній до сім’ї» при СумДУ впроваджує активні дії й поширює ідею, що це – можливо для кожного.

Анна Рубцова 

Матеріал підготовлено у межах проекту 

«Третій сектор + Четверта влада»

Деталі: https://vk.com/3plus4