На Закарпатті відбулись тренінги з планування діяльності ініціативи «Університет, дружній до сім’ї»

Leleka

22-23 вересня на базі Ужгородського національного університету відбулись тренінги з планування діяльності ініціативи «Університет, дружній до сім’ї» у рамках проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ».

Учасниками тренінгу, окрім Ужгородського національного університету, стали представники адміністрації та студентства Мукачівського державного університету, Карпатського університету ім. Августина Волошина, Ужгородського державного музичного училища ім. Д.Є.Задора, Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА, Департаменту молоді та спорту Закарпатської ОДА, Закарпатського обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, Закарпатського осередку Української спілки психотерапевтів.

Інтерактивні форми роботи у тренінгу, що відбувся, дали змогу учасникам відчути себе у якості аналітиків послуг дружнього до сім’ї університету та експертів з відповідних пропозицій. Достатньо актуальним як для молоді, так і для адміністрації університетів виявилось питання сімейних гуртожитків. Гострою, але корисною стала дискусія навколо можливостей залучення сучасних татусів до сімейного виховання в умовах саме Закарпатського регіону, де проблема трудової міграції та матеріального забезпечення сім’ї суттєво впливає на становище сімей в цілому. 

Особливий інтерес викликало знайомство з досвідом Сумського держуніверситету щодо застосування нормативно-правової бази, яка дозволяє включити дружні до сім’ї послуги в діяльність вишу.

На думку учасників заходу тренінг став слушною нагодою поширити ідеї дружності до сім’ї на різних рівнях університетської спільноти та місцевої влади, що сприятиме об’єднанню їхніх зусиль. А високий інтерес до діяльності ВНЗ у напрямку створення дружнього до сім’ї середовища з боку ЗМІ Закарпаття дозволяє сподіватись на залучення до популяризації дружних до сім’ї підходів ще більш широкого кола зацікавлених.

Варто зауважити, що діяльності Закарпатського гендерного ресурсного центру розпочалась однією з перших в Україні - у 2003 році. Це дало змогу області накопичити потужний резерв, особливо методичний, який вже покладений у розбудову дружнього до сім’ї середовища, і не лише на території Закарпаття. Так, спортивне гендерне орієнтування, яке є авторською методикою цього Центру, вже впродовж кількох років використовується по всій Україні для формування гендерно-відповідальної поведінки серед молоді. Сумський державний університет у цій справі не є виключенням, та проводить заходи з гендерного спортивного орієнтування від початку ініціативи «СумДУ - університет, дружній до сім’ї».