Організація навчання дітей з особливими освітніми потребами

Leleka

Волонтери ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» долучилися до соціального проекту «Можливості електронних засобів та дистанційних технологій навчання для дітей, які перебувають на довгостроковому лікуванні».

Проект реалізувала Сумська обласна громадська організація «Батьки онкохворих дітей-інвалідів» за підтримки управління молоді та спорту Сумської облдержадміністрації.

Під час підсумкової методичної конференції, що відбулася в грудні в Сумському державному університеті, заступник голови правління СОГО «Батьки онкохворих дітей-інвалідів» Оксана Смольникова зосередила увагу на актуальності проблеми.

З її слів, довготривале лікування у стаціонарі та реабілітація вдома не повинні призупиняти освітній процес та інтелектуальний розвиток дітей. Заступник декана факультету підвищення кваліфікації та післядипломної освіти Олена Купенко охарактеризувала перспективи використання сучасних відкритих освітніх ресурсів для організації навчання дітей, які тривалий період знаходяться на лікуванні. Фахівець організаційно-методичного центру електронного навчання Тетяна Лаврик представила можливості системи відкритих освітніх ресурсів Сумського державного університету.

В рамках проекту «Можливості електронних засобів та дистанційних технологій навчання для дітей, які перебувають на довгостроковому лікуванні» 12 студентів спеціальності «Переклад» СумДУ працювали волонтерами в онкогематологічному відділенні Сумської обласної дитячої клінічної лікарні. Робота була організована кафедрою філософії, політології та інноваційних соціальних технологій та кафедрою германської філології факультету іноземної філології та соціальних комунікацій.

Упродовж двох місяців (жовтень-листопад) молоді лінгвісти проводили з маленькими пацієнтами заняття з англійської та німецької мов. «Незабутні враження від спілкування з дітьми. Незважаючи на недугу, вони відкриті до нових знань і спілкування», – розповіла волонтерка Валерія Калмикова.

Характеризуючи роботу студентів СумДУ, практичний психолог онкогематологічного відділення Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Галина Дмитренко акцентувала: «Вони знайшли підхід до кожної дитини, змогли зацікавити малечу до навчання, мотивували на швидше одужання. Діти з нетерпінням чекали на чергові уроки».

Волонтери ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» планують і надалі здійснювати науково-методичну підтримку програм для дітей з особливими освітніми потребами.